Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šume RS
  • 13.09.2019. 13:30

Višković: Kriminalne radnje i krađa šuma neće se tolerisati!

Mjere se moraju provesti. Očekujem da će kod određenih mjera sigurno biti problema u provođenju, ali, u najmanju ruku, želim da Vlada bude pravovremeno informisana o svim mogućim problemima, rekao je premijer RS, Radovan Višković na sjednici o stanju u šumarstvu.

Foto: Pixabay/hagenstaadt
  • 135
  • 7
  • 0

Vlada Republike Srpske održala je u Banjaluci, treću tematsku sjednicu, na kojoj je razmatrala Informaciju o stanju u šumarstvu u Republici Srpskoj.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković izjavio je nakon sjednice da je Vlada donijela zaključke, s ciljem da Javno preduzeće "Šume Republike Srpske" bude što bolje i profitabilnije u narednom periodu.

"To je imovina Republike Srpske i svih njenih građana. Očekujemo od naših javnih preduzeća da posluju pozitivno i da Republika Srpska od njih ima dobit, odnosno da uplaćuju dividendu", rekao je premijer Višković te dao punu podršku resornom ministarstvu i minstru, te menadžmentu preduzeća da sprovedu zaključke i mjere, s ciljem poboljšanja stanja u "Šumama Republike Srpske", stoji u saopštenju Vlade RS. 

Bit će problema kod provođenja mjera

"Mjere se moraju provesti. Očekujem da će kod određenih mjera sigurno biti problema u provođenju, ali, u najmanju ruku, želim da Vlada bude pravovremeno informisana o svim mogućim problemima", rekao je premijer Višković.

On je naveo da se ne mogu tolerisati gubici, niti bahato ponašanje pojedinih direktora.

"Ne možemo tolerisati kriminalne radnje u određenim gazdinstvima, ne možemo tolerisati krađu šuma i imovine koja je imovina Republike Srpske. Jasno i glasno je to preneseno i tražimo akciju u narednom periodu", rekao je premijer Višković.

On je pozvao sve rukovodioce u šumskim gazdinstvima, koja bilježe gubitke, da sami napuste funkcije i prepuste svoje mjesto onima koji su sposobni i žele da rade.

Premijer Višković je kao pozitivan primjer naveo Šumsko gazdinsvo "Klekovača" koje je prije dvije godine veoma loše poslovalo, a sada je najbolje gazdinstvo.

Pašalić: Nisu svi u problemima

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Boris Pašalić rekao je da mogu biti rješavani postojeći problemi u "Šumama Republike Srpske", iako dio gazdinstava ima finansijske minuse i prevelik broj zaposlenih.

"Šume Republike Srpske imaju 30 organizacionih jedinica i nisu sve u problemima. Dio gazdinstava ima finansijskih problema, neispunjava plan sječe, ima prevelik broj zaposlenih i velika dugovanja prema centralnom računu", rekao je ministar Pašalić i pojasnio kako je Vlada usvojila zaključke kojima je zadužila "Šume Republike Srpske" da obezbijede dostizanje planiranog godišnjeg obima proizvodnje, da bude dosljedno primjenjena unutrašnja organizacija i sistematizacija, te da bude obezbijeđeno efikasno funkcionsanje centralnog računa preduzeća.

On je dodao da je Vlada zadužila "Šume Republike Srpske" da budu striktno relizovani potpisani ugovori sa drvoprerađivačima, izvršene neophodne kadrovske promjene, da budu omugućeni dodatni prihodi korištenjem šumske bio-mase, te da bude izrađen novi integralni informacioni sistem.

Direktor "Šuma Republike Srpske" Slaven Gojković rekao je da je Vlada Republike Srpske dala punu podršku upravi i nadzornom odboru ovog preduzeća, kao i resornom ministarstvu u rješavanju postojećih probema.


Tagovi

Šume RS Kriminalne radnje Krađa šuma Radovan Višković Boris Pašalić Gazdinstva


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]