Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Visibaba
  • 13.05.2017. 18:00

Visibaba - otrovna, ljekovita i medonosna biljka

Visibaba se može koristiti u liječenju mnogih bolesti, ali u isto vrijeme sadrži i otrovne alkaloide.

  • 963
  • 28
  • 0

Visibaba (Galantus nivalis L.) pripada porodici Amarylidaceae. Toj porodici pripadaju još i poznate narcise i drijemovac, a i mnoge druge biljke (59 rodova i 850 vrsta).

Visibaba spada među vjesnike proljeća i vrlo je uočljiva i poznata. U narodu nosi više naziva kao mali zvonček, dremovac, dremulja, podremušak, bablji klimpač, debeloglavka. Stručni naziv potječe od grčkih riječi gala i anthos, tj. mlijeko i cvijet.

Blagodat za liječenje kožnih bolesti

O visibabi kao ljekovitoj biljci ima vrlo malo podataka. U posljednjem broju (97) stručnog časopisa Ljekovite biljke izišao je opširan članak o visibabi na kojeg se ovdje oslanjamo, kao i podatke ruskih stručnjaka. Upravo je napis u navedenom časopisu bio poticaj da se naši šumari upoznaju s ljekovitošću visibabe.

Visibaba je višegodišnja zeljasta biljka koja se razvija iz lukovice. Stabljika je visoka do 20 cm i završava jednim visećim cvijetom. Listovi su duguljasti, plavozeleni, cijelog ruba, a razvijaju se istovremeno s cvjetovima.

Visibaba obično cvjeta od februara do marta, a ponekad se cvjetovi probijaju kroz snijeg i suho lišće već u januaru. Cvjetanje traje od dva do tri tjedna. Zvonoliki vjenčić cvijeta tvore latice raspoređene u dva kruga. Listovi unutarnjeg kruga ocvjeća su zelenkasti i kraći od vanjskog kruga ocvjeća. Vanjske latice su duguljaste i posve bijele, a unutrašnje su kraće, sa zelenom pjegom na vrhu. Cvijet je na stapci pognut poput stare bake, pa odatle vjerojatno potječe naš narodni naziv visibaba. Plod je žutozeleni tobolac s nekoliko sjemenki koji dozrijeva u travnju i svibnju. Sjemenke su duguljaste, zelene, a raznose ih mravi (mirmekohorija).

Rasprostranjenost i stanište visibabe

Visibaba raste u prozračnim listopadnim šumama i živicama, na livadama, uz potoke i vrbike, česta je u šikarama. Može se naći u velikom mnoštvu, od nizina do brdskih predjela. Visibabe su zbog atraktivnih cvjetova vrlo omiljene proljetnice pa se prenose i u vrtove. Postoje brojni varijeteti vrste. Odgovaraju joj različita staništa.

Medonosnost

Visibaba pčelama daje obilje peludi i nektara za rani proljetni razvoj legla pa je i po tome značajna biljka.

Vrijeme sabiranja

U ljekovite svrhe koriste se lukovice i lišće visibabe. Lukovice se iskapaju u početku cvjetanja, očiste se od zemlje i korjenčića i zatim operu pod mlazom hladne vode i obrišu. Odmah se upotrebljavaju za pripremu tinkture ili masti. Listovi se beru od početka cvjetanja do stvaranja sjemena jer tada sadrže najviše ljekovitih tvari. Listovi se suše na hladnom, sjenovitom i prozračnom mjestu. Čuvaju se u papirnatim vrećicama na suhom, tamnom i hladnom mjestu.

Kemijski sastav

Svi dijelovi visibabe sadrže otrovne alkaloide. Najzastupljeniji alkaloid je galantamin kojega najviše ima u lukovicama. Galantamin je vrlo otrovan i uzrokuje povraćanje. S druge strane on je u malim količinama vrlo ljekovit. Po tome je visibaba i otrovna i ljekovita biljka.

Ljekovitost

Visibaba se može koristiti u liječenju mnogih bolesti. Nalazi primjenu u narodnoj i službenoj medicini. Primjenjuje se izvana i iznutra, najčešće lokalno. Upotrebljava se za liječenje kožnih bolesti, bolesti kostiju i zglobova, gljivičnih infekcija, neuralgija i drugih bolesti i to u obliku masti, tinktura i kupki. Mast se priređuje na specifičan način iz svježih lukovica.

Mašću se mažu oboljela mjesta u slučaju neuralgije, išijasa, vratobolje, križobolje, spondiloze i osteoartritisa. Tinktura se pravi od listova i svježih lukovica. Koristi se kod gljivičnih infekcija kože i noktiju, svraba, čira, akni, rana i bolova u zglobovima. U kupke od listova namaču se noge u svrhu liječenja gljivičnih infekcija.

Značajno je da je alkaloid galantamin važan sastojak lijekova protiv staračke demencije, Alzheimerove bolesti, dječje i cerebralne paralize i drugih živčanih bolesti. Uz to, istražuje se djelovanje galantamina na stanice raka.

Autor: Marija Glavaš


Izvori

Časopis HŠ


Tagovi

Liječenje Ljekovitost Visibaba Alkaloid