• Paulovnija
  • 13.11.2020. 13:30

Uzgoj paulovnije - rezidba, zalijevanje, cvjetanje

Paulovnija brzo raste, nije zahtjevna, a dobra je i kao ogrijevno drvo.

Foto: Depositphotos/gsermek
  • 435
  • 118
  • 0

Posljednjih godina paulovnija, koja potiče iz daleke Kine, kod nas je sve popularnija zbog svog brzog rasta pa možemo njena visoka stabla vidjeti ispred kuća, u dvorištima, na parkinzima jer krošnja ovog drveta za vrlo kratak vremenski period napravi odličan hlad.

Oni koji su je zasadili smatraju da je ovo brzorastuće drvo koje je ime dobilo po kćerki ruskog cara Ani Pavlovnoj,  ima dosta prednosti u odnosu na drugo drveće - između ostalog, ukoliko ima dobre uslove za rast stabla, nakon sedam godina dostići će visinu i do 20 metara visine i biće odlično za industrijsku upotrebu, za izradu namještaja i muzičkih instrumenata.

Paulovnija daje i drvni materijal i med i stočnu hranu

Nakon sječe, drvo se obnavlja iz panja, obzirom da ima dobro razvijen korjenov sistem. Ima veoma krupne listove koji upijaju 10 puta više ugljen-dioksida i velike ljubičaste cvjetove opojnog mirisa. Zbog visoke energetske vrijednosti odlična je za ogrijev jer joj je kalorična vrednost, kako napominju stručnjaci, veća od mrkog uglja.

Tri godine starosti i preko sedam metara visine

Sve je ovo prije tri godine znala porodica Gašić, te su brzo donijeli odluku i u dvije bašte posadili 200 sadnica pomenute vrste. Danas su to visoka i vitka stabla, prava šuma.

Paulovniju su, kako kažu, prvenstveno zasadili kako bi obezbijedili drva za grijanje kuće. Sadnice su nabavili iz rasadnika, ručno ih posadili na rastojanju 2,5 x 4 metra. Prezimile su i mirovale zagrnute zemljom do proljeća kada su razgrnuli zemlju i čepirali - isjekli ih na visinu od oko 10 cm te su tako rasli novi izdanci. Sve su se primile i počele rast i razvoj uz zalijevanje svakog drugog dana.

Kad su isjekli sadnice na visinu od oko 10 cm, porasli su novi izdanci (foto: Aleksandar Gašić)

Prve godine kada su sadnice počele intenzivno rasti, na jednom broju skidali su središnji dio biljke kako bi se formiralo više bočnih grana. U tom periodu su narasle 1,5 m, a prošle sezone je jak vjetar slomio nekoliko mladih stabala, ali su ona ostala živa i nastavila sa rastom, obzirom da su oko korjena krenuli zaperci.

"Stabla naše paulovnije sada imaju tri godine i visoka su preko sedam metara. Naredne sezone očekujemo da procvjetaju, a kako je ovo mirisna i medonosna biljka dogovaramo se sa jednim ovdašnjim pčelarom da svoje košnice donese kod nas i da vidimo i mi i on kakvi će rezultati biti, kakav ćemo dobiti med", kaže Aleksandar Gašić.

Informacije sa interneta, ali i od komšije

Nakon pete godine, ova porodica planira prorjediti stabla obzirom da će biti visoka i imaće gustu krošnju sa velikim listovima. Sječenje tako visokog drveća će biti veliki posao i izazov, ali će se, kako kažu, prethodno informisati i o najmanjim detaljima.

Sadnice paulovnije uspješno proizvodi bračni par Garić

Inače o njoj su čitali i prikupljali informacije preko interneta ali i od komšije Nedeljka Danića koji je prije četiri godine na parceli, posadio više od 1.000 stabala ovog brzorastućeg drveta i koji u ovom poslu ima veliko iskustvo.  

Sječenje visokih stabala biće veliki posao i izazov

Ove jeseni Gašići imaju i mladih sadnica te ih prodaju, a kako kažu zainteresovani su prevashodno ljudi iz njihovog sela koji ovo stablo hoće zasaditi u svojim dvorištima ili kao i oni baštama. Jedna sadnica košta 2,4 KM, a poručuju da su za tri godine stekli svoju sopstvenu šumu kroz koju kad god požele mogu se prošetati.

Tokom narednog perioda imaće priliku uvjeriti se da li ovo drvo zaista ima pozitivne karakteristike o kojima se toliko govori i da li sa pravim razlogom raste na plodnoj zemlji.


Tagovi

Uzgoj paulovnije Korjenov sistem paulovnije Ogrijev Rezidba sadnica Zaperci Cvjetanje paulovnije Prodaja Brzorastuće drvo


Autorica

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka koja godinama prati događanja u poljoprivredi te stvaralaštvu, životu i radu seoskih žena.