Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hercegbosanske šume
  • 01.10.2017. 17:00

Uložili 5 milijuna maraka u deminiranje

Na prostoru Hercegbosanske županije sumnjivo je oko 35.000 ha ili 12 šuma i šumskog zemljišta, od čega na površine prekrivene šumom otpada oko 22.000 ha. Na toj površini je "zarobljeno" više od 5.200.000 m3 drvne mase krupnog drveta.

Foto: Bigstockphoto/yakub
  • 225
  • 13
  • 0

Miniranost površina je jedan od najvećih problema s kojim se Šumsko gospodarsko društvo "Hercegbosanske šume" d.o.o. Kupres susreće. Pored nemogućnosti gospodarenja šumama na takvim površinama, što ujedno i predstavlja potencijalnu prijetnju glede zdravstvenog stanja šuma, šumskih požara i dr., miniranost predstavlja i potencijalnu opasnost za ljudski život.

Društvo aktivno radi na uklanjanju mina odnosno oslobađanju površina za koje se smatra da su zagađene minama. Od ukupne površine šuma i šumskog zemljišta na prostoru Hercegbosanske županije, sumnjivo je oko 35 000 ha ili 12 %, od čega na površine prekrivene šumom otpada oko 22.000 ha. Na toj površini je "zarobljeno" više od 5.200.000 m3 drvne mase krupnog drveta.

Metoda ciljannog deminiranja

U suradnji s BH MAC-om (Centar za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini), Društvo od 2007. godine ulaže u deminiranje, a u posljednje dvije godine intenzivno radi na uklanjanju mina pomoću nove land release metode (metoda ciljanog deminiranja) koja podrazumijeva ulaganje velikih napora u prikupljanje informacija, ciljano i sistematsko deminiranja.

Društvo je do sada u deminiranje uložilo oko 5 milijuna konvertibilnih maraka. Uprava Društva ove poslove smatra izuzetno korisnim i odlučna je nastaviti s radom, s ciljem oslobađanja šumskih površina koje će u budućnosti omogućiti povećanje sječivog etata i na taj način poboljšati poslovanje poduzeća kao i poslovanje drvoprerađivačke industrije. Naravno, prije svega je bitna sigurnost i zdravlje svih ljudi koji obavljaju terenske poslove.

"Pored deminiranih površina pod šumom, deminirali smo i oko 19 ha površine u rasadniku i dio goleti na planini Goliji koja će svakako dobro doći planinarima", zaključuju u Hercebosanskim šumama.

Foto: Bigstockphoto/yakub88


Tagovi

Deminiranje Hercegbosanske šume Minirana šuma Ciljano deminiranje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]