Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Međunarodna suradnja
  • 25.05.2017. 18:00

Turska spremna uložiti u preradu otpadnog drveta

Postoje potencijalni ulagači spremni da ulože 150 miliona eura u sektor prerade otpadnog drveta uz uvjet osiguranja sirovine za preradu.

Foto: Pixabay/Unsplash
  • 647
  • 47
  • 0

Na sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirka Šarovića sa zamjenikom ministra ekonomije Republike Turske Fatihom Matinom, izražena je spremnost za značajna ulaganja Republike Turske u sektor zdravstva, ali i sektor drvne industrije, gdje postoje potencijalni ulagači spremni da ulože 150 miliona eura u sektor prerade otpadnog drveta uz uvjet osiguranja sirovine za preradu.

Istaknuto je i da se privode kraju tehnički razgovori vezani za izmjene i dopune Sporazuma o slobodnoj trgovini te je najavljen skori sastanak s ministrom ekonomije Republike Turske Nihatom Zeybekčijem radi razgovora o preostalim pitanjima vezanim za značajno unapređenje ovog za BiH važnog ekonomskog sporazuma, navodi aktaba.

Potencijali i mogućnosti

Šarović se s Matinom sastao tokom Sarajevo Business Foruma, gdje je imao niz sastanaka s delegacijama i privrednicima drugih zemalja, na kojima su uspješno predstavljeni potencijali i mogućnosti za nova ulaganja u BiH, saopćeno je iz Ministarstva spoljnje trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

U cilju daljeg unapređenja saradnje i prezentacije potencijala Bosne i Hercegovine održani su i sastanci s ministrom ekonomije Republike Indonezije Darminom Nasutionom te privrednom delegacijom Bahreina. Konstatirano je da postoji konstantan trend rasta izvoza bh prozvoda, ali da u odnosu na potencijale BiH, izvoz i ulaganja mogu biti mnogo značajniji.

"BiH je lider u regionu po hidropotencijalima i ključni proizvođač električne energije", istakao je ministar Šarović pozivajući investitore da ulažu u projekte iz ove oblasti.

Delegacije drugih zemalja iskazale su veliku zainteresovanost i spremnost za ulaganja u BiH, pokretanje novih projekata, ali i uklanjanje ekonomskih barijera te aktivan rad na bližem povezivanju i jačanju saradnje privrednika.

Foto: Pixabay/Unsplash


Tagovi

Mirko Šarović Fatih Matin Republika Truska Prerada otpadnog drveta Nihat Zeybekči Sarajevo Business Forum


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.