Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razminiranje šuma
  • 16.01.2018. 11:30

Traže od EU plan razminiranja BiH i Hrvatske

"EU financira razminiranje u jugoistočnoj Aziji, što pozdravljamo, a zaboravlja se pozabaviti istim problemom u svojim članicama i bliskom susjedstvu", navodi se u pitanju zastupnika Evropskog parlamenta.

Foto: Bigstockphoto/Sergey-USSR
  • 113
  • 12
  • 0

Hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu Marijana Petir zajedno s članovima Odbora za poljoprivredu Evropskoga parlamenta uputila je Evropskoj komisiji zastupničko pitanje o planovima kojim bi pomogli Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini u procesu razminiranja 38 tisuća ha šumskoga područja.

Petir su podržali zastupnici Czeslaw Siekierski (Poljska), Marc Tarabella (Belgija), Maria Lidia Senra Rodríguez (Španjolska), Franc Bogovič (Slovenija) i Albert Dess (Njemačka).

Ograničena sloboda kretanja

"O problemu zaostalih mina rijetko se govori na razini Evropske unije te se zaboravlja da je danas, u 21. stoljeću, na prostoru Evropske unije još uvijek ograničena sloboda kretanja", napominju zastupnici te pojašnjavaju da su zbog prisutnosti zaostalih mina ugrožene elementarne općekorisne funkcije šuma, s time povezana nemogućnost vlasnika da ih koriste, a iste su i prijetnje za opću sigurnost građana Unije.

"Samo je u Hrvatskoj 38.000 ha šuma pod minama. Proces razminiranja je spor i skup. Također, ne smije se zaboraviti niti problem mina u Bosni i Hercegovini gdje je minama zahvaćeno 120.000 hektara šumskih površina", stoji u njihovom pitanju Evropskoj komisiji.

EU razminirava u Aziji, ali ne i u Evropi

Zastupnici zbog svega navedenoga smatraju potrebnim tražiti potporu Unije za rješavanje ovog gospodarskog i socijalnog problema.

"EU financira razminiranje u jugoistočnoj Aziji, što pozdravljamo, a zaboravlja se pozabaviti istim problemom u svojim članicama i bliskom susjedstvu", navodi se u zastupničkom pitanju.

Foto: Bigstockphoto/Sergey-USSR


Tagovi

Razminiranje Marijana Petir Evropski parlament Razminiranje šuma Evroposka komisija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.