Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pošumljavanje Igmana
  • 20.10.2022. 16:30
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Svaki čovjek u toku života treba posaditi drvo - imate priliku?

Riječ je o nastavku prošlogodišnje akcije, a kako navode iz preduzeća "Šume - Sarajevo", obezbjeđeno je oko 450.000 sadnica.

Foto: KJP "Šume-Sarajevo"
  • 195
  • 56
  • 0

Jedna od tri stvati, koje čovjek za života treba da uradi, prema drevnoj mudrosti je - posaditi drvo. Odlična prilika da to uradite je akcija "Zasadi za život". Naime, tokom čitave jesenje sezone na planini Igman traje pošumljavanje u kojem mogu učestvovati svi zainteresirani, kako pojedinci tako i organizirane grupe. Riječ je o nastavku prošlogodišnje akcije, a kako navode iz preduzeća "Šume - Sarajevo", obezbjeđeno je oko 450.000 sadnica.

Ove godine je planirano i učešće oko 2,5 hiljade srednjoškolaca. Tokom posljednjeg vikenda, na pošumljavanje je izašlo oko 300 njih koji su na Crnom vrhu, zajedno sa svojim nastavnicima i uposlenicima ovog preduzeća, zasadili 3.100 novih sadnica. Učenike je prvog dana na pošumljavanje ispratio ministar privrede Adnan Delić koji je tom prilikom istakao važnost jačanja ekološke svijesti kod mladih, te da je ova akcija pošumljavanja svojevrsna škola u prirodi za učenike.

Srednjoškolci dali svoj doprinos

"Važno nam je sigurno da zasadimo što veći broj sadnica, ali jednako ili čak i više je bitno da naše mlade generacije budu svjesne važnosti šume za ekološki održivu okolinu, posebno u vrijeme kad su šume pod različitim atacima i prirodnog i ljudskog faktora", rekao je Delić.

Kako je ranije rečeno, ovo je jedan od prioritetnih projekata u Kantonu Sarajevo, jer živimo vrijeme globalnih klimatskih promjena koje su neizbježne. Na ovaj način se pokušavaju ublažiti posljedice koje one ostavljaju na životno okruženje. 

Koja EU zemlja ima najviše, a koja najmanje šuma?

Masovno pošumljavanje "Zasadi za život" traje od proljeća prošle godine, a dosad je učestvovalo 1.500 srednjoškolaca. Prijave, pojedinačne ili organizovane, možete poslati u preduzeće "Sarajevo – šume" na broj telefona: 033/219-172 ili na e mail: posumljavanje@sarajevo-sume.ba.


Tagovi

Pošumljavanje Igman Sadnice Šuma Šume - Sarajevo Adnan Delić Planina


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer