Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gljiva
  • 20.10.2022. 12:00

"Šumsko pile" se stvarno nalazi u šumi, a ukus podsjeća na piletinu

Šumsko pile se još zove i žuti hljeb, vrbara ili vrbovača, ime je ova gljiva dobila po svijetloj žutoj boji i ukusu nalik na piletinu.

Foto: Depositphotos/YAYImages
  • 464
  • 16
  • 0

Kada se pomene pile, obično je prva asocijacija pernata živina, ali da li ste znali da postoji i "šumsko pile"? Ovo je jedna od poznatijih gljiva i za mnoge delikates u oblasti gljiva. Stefan Stevanović iz Beograda ovu gljivu svakog proljeća i jeseni ubire sa jedne iste vrbe i kako kaže, uvijek se iznova obraduje njenom ukusu koji nevjerovatno podsjeća upravo na piletinu, prenosi Toppress.

"Šumsko pile raste na staroj vrbi na našem pčelinjaku 'zimovniku' i izuzetno je ukusno. Nije baš da se lako sprema ali je ukus gotovo identičan i mnogo ljepši od pilećeg bijelog mesa. Može da se pravi kao salata, a može da se pravi i pita sa šumskim piletom. Ako se priprema kao glavno jelo, onda se obari i prži uz začine i luk", kaže za ovaj medij Stevanović.

Šumsko pile se još zove i žuti hljeb, vrbara ili vrbovača, ime je ova gljiva dobila po svijetloj žutoj boji i ukusu nalik na piletinu. Više šešira oblika školjke ove vrste rastu zajedno na kori trulih i mrtvih stabala ili granama listopadnog drveća, praveći ponekad neobične oblike.

Najčešće parazitira na vrbi, jovi, topoli, bukvi, hrastu i bagremu. Meso plodnog tijela je debelo, mekano i sočno. Sazrijevanjem gubi žutu boju uslijed gubitka vode postaje tvrdo i krhko. Miris je prijatan i sladunjav. Ukus svježe gljive je blago kiselkast.

Kako se determinišu gljive, beru i čuvaju: Šta niste znali?

Kako smo ranije pisali, kada berete gljive, najbolje je ubrati onu količinu koja je potrebna za jedan ručak. To su namirnice koje se lako i brzo kvare i stoga ih ne treba brati u džakovima i skladištiti u frižideru danima. Nikako ih ne držati u plastičnim kesama, kanticama i ostalim plastikarijama. Najbolje ih čuvati u korpama i vrećicama od prirodnih materijala.


Tagovi

Šumsko pile Gljiva Stefan Stevanović Priprema gljiva Zimovnik


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...