Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gubar
  • 16.09.2018. 16:30

Šumska štetočina gubar prijeti hrastovima, ali i drugim vrstama listača, kako ih zaštititi?

Kod jakog napada, njegove gusjenice mogu izazvati golobrst i posljedično propadanje stabala, ukoliko se golobrst višestruko ponavlja.

Foto: Bigstockphoto/Eugene Put
  • 293
  • 11
  • 0

Gubar je značajna šumska štetočina koja se pojavljuje najčešće na hrastovima, ali i na drugim vrstama lišćari poput bukve, graba, lijeske, brijesta i pitomog kestena.

Kod jakog napada, njegove gusjenice mogu izazvati golobrst i posljedično propadanje stabala, ukoliko se golobrst višestruko ponavlja. Iz tog razloga vrši se redovno motrenje pojave te štetočine odnosno njezinih jajnih legala koja se pojavljuju na kori stabala tijekom jeseni i zime (najčešće u periodu oktobra do decembra).

Ove godine na pojedinim lokalitetima primijećena su jajna legla vrlo rano što upućuje na mogućnost jačeg napada pa se preporuča šumoposjednicima da obrate pozornost na tu pojavu.  Ako otkrijete pojavu tih legala na kori, savjetuje se njihovo mehaničko uklanjanje i uništavanje. Jajno leglo podsjeća na gubu pa je stoga narodni naziv ovog štetnika "Gubar“. 

Osim mehaničkog uklanjanja, koje može izvršiti sam šumoposjednik, ta štetočina se može i kemijski suzbijati, što se provodi samo u slučajevima gradacije i na lokalitetima koji su u žarištu napada. Suzbijanje se vrši aviotretiranjem, ukoliko se prethodnom laboratorijskom analizom utvrdi mogućnost golobrsta.

Gubar je leptir čija ženka ima bijela krila, a mužjak nešto tamnija, sivo – smeđa. Tijekom sljedećeg proljeća kada stabla prolistaju, gusjenice gubara krenu u krošnje i započinju sa svojim žderanjem te ih je moguće vidjeti u cijelim skupinama.  One nisu izbirljive i mogu se hraniti lišćem velikog broja različitih biljaka te ih možemo pronaći i na nasadima jabuka i šljiva. Ako ih nema u tolikom broju da uzrokuju golobrst, njihovo žderanje ipak može znatno oslabiti stablo koje će nakon toga biti pogodna meta sekundarnim štetočinama. 

Autorica: Maja Pleše, dipl.ing.šum.


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Gubar Šumska štetočina Hrast Leptir

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁