Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šifrarnik
  • 24.05.2018. 18:30

Šume FBiH će biti šifrirane unificiranim šifrarnikom

Na području Federacije BiH žele unificiran šifrarnik klasifikacijskih jedinica kako bi se kod izrade šumskoprivrednih osnova za pojedina područja izbjeglo proizvoljno šifriranje istih kategorija šuma.

Foto: Pixabay/Skitterphoto
  • 308
  • 18
  • 0

Vlada FBiH na današnjoj je sjednici izmijenila i dopunila Odluku o izradi, sadržaju i primjeni šumskoprivrednih osnova.

Uz ostalo, dodan je novi stav po kojem se šumskoprivredna osnova dostavlja naručiocu i nadležnim organima radi usvajanja i davanja saglasnosti u štampanom i elektronskom editabilnom obliku, uključujući sve atributne podatke i georeferencirane karte, kao i da naručilac podatke iz šumskoprivredne osnove obavezno unosi u Informacioni sistem šumarstva Federacije BiH.

Novina je i da je korisnik šuma izvještaje o realizaciji šumskoprivredne osnove dužan dostavljati nadležnom kantonalnom i Federalnom ministarstvu u štampanom i elektronskom editabilnom obliku najkasnije do 30. marta tekuće za prethodnu godinu.

Šumski zasadi i zemljište pod minama

Unesene su izmjene i dopune u Elementima za izradu šumskoprivredne osnove. Između ostalog, određeno je da u šumske zasade spadaju šumski zasadi u pojasu šuma bukve (četinara i zasadi lišćara), bukve, jele i smrče (zasadi četinara i lišćara), borova (zasadi četinara) i šumski zasadi u pojasu šuma hrastova (zasadi četinara). 

Novina je i da se evidencija površina za šume i šumsko zemljište pod minama vodi za svaku gazdinsku klasu kojoj minirana površina pripada.

Svaka šuma će dobiti svoju šifru

U prilogu ove odluke je popis kategorija šuma i gazdinskih klasa u Federaciji BiH sa šiframa koji se primjenjuje prilikom izrade šumskoprivredne osnove. U obrazloženju ove odluke je navedeno da su u dosadašnjem radu pri izradi šumskoprivrednih osnova, korištene različite šifre u kategorizaciji šuma i gazdinskih klasa, što predstavlja problem prilikom izrade planova u šumarstvu i praćenju njihove realizacije. Iz toga je proizašla potreba za jedinstvenim šifrarnikom kako bi federalni i kantonalni subjekti nadležni za oblast šumarstva mogli planirati i pratiti realizaciju planova (šumskoprivrednih osnova) za šumskoprivredna područja, kao i za područje kantona i teritoriju Federacije BiH.

Šifrarnik kategorija šuma i gazdinskih klasa za Federaciju BiH je izrađen i primjenjuje se pri izradi šumskoprivrednih osnova.

Usuglašavanje

Šumskoprivredna područja u FBiH imaju veliki broj gazdinskih klasa svih kategorija šuma i šumskih zemljišta, različito šifriranih proizvodnih tipova, a negdje i spojenih tipova (radi malih površina) koji se bitno razlikuju po ekološkom kriterijumu, kao i kriterijumu proizvodnosti, te će usaglašavanje postojećih proizvodnih tipova s novoformiranim šifrarnikom imati u nekim slučajevima aproksimativan karakter.

Svrha izmjena i dopuna ove odluke je da na području Federacije BiH bude unificiran šifrarnik klasifikacijskih jedinica i da kod izrade šumskoprivrednih osnova za pojedina područja bude izbjegnuto proizvoljno šifriranje istih kategorija šuma.
 


Tagovi

Šifrarnik Šume FBiH Šumska gazdinstva Šumskoprivredne osnove


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.