Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šume RS
  • 17.10.2017. 11:00

Stevo Mirjanić: "Šume" moraju raditi kako Vlada kaže

Ministar je istakao da nijedno šumsko gazdinstvo na kraju godine ne smije negativno poslovati.

Foto: Pixabay/Nordseher
  • 310
  • 14
  • 0

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Stevo Mirjanić zatražio je od rukovodstva Javnog preduzeća šumarstva "Šume RS" da striktno izvršavaju zaključke Vlade RS kako u pogledu poslovanja u "Šumama", tako u pogledu snabdijevanja drvnim sortimentima.

On je istakao da nijedno šumsko gazdinstvo na kraju godine ne smije negativno poslovati, te da će rezultati poslovanja biti ti koji će odrediti da li će sadašnja menadžerska struktura u Javnom preduzeću, od Uprave, preko Nadzornog odbora, do direktora šumskih gazdinstava, ostati na tim mjestima.

Raspodjela šumskih drvnih sortimenata

Ministar Mirjanić je istakao i da se moraju poštovati kriterijumi za raspodjelu šumskih drvnih sortimenata, koje je utvrdila Vlada, te da je potrebno u međuvremenu i nivelisati te kriterijume.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u Banjaluci je organizovalo sastanak sa menadžmentom "Šuma Republike Srpske", predstavnicima Inspektorata RS, Savjeta za šumarstvo i Privredne komore RS, kojem je prisustvovao i ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković, a koji je bio posvećen poslovanju Javnog preduzeća u ovoj godini, te realizaciji isporuke drvnih sortimenata u ovoj i planovima za iduću godinu.

Deset šumskih gazdinstava iskazalo gubitak

Generalni direktor "Šume Republike Srpske" Risto Marić rekao je da je za devet mjeseci ove godine dobit preduzeća 3,7 miliona KM, odnosno da je dobit organizacionih jedinica 6,7 miliona KM, dok je deset šumskih gazdinstva iskazalo gubitak od ukupno tri miliona KM.

"Najveći gubici su u šumskim gazdinstvima "Visoknik" Han Pijesak i "Romanija" Sokolac, čiji je minus 1.130.000 KM. Radimo na tome da do kraja godine gubitke svedemo na minimum, odnosno da oni po gazdinstvima ne budu veći od 50.000 KM", rekao je Marić novinarima u Banjaluci nakon sastanka.

Prema njegovim riječima, sječa, izvoz i realizacija planiranih poslova su u skladu sa planom poslovanja, a ukupna naplata je 96 odsto.

"Kada je riječ o realizaciji ugovora po osnovu visoko vrijednih šumskih sortimenata kupcima koji imaju ugovore sa Javnim preduzećem, realizacija svih ugovora je na nivou od 70 odsto. Naime, svi naši kupci nisu jednako solventni, i u periodima kada su nelikvidni ili nam duguju ne mogu dobiti robu", naglasio je Marić.

Jasno definisati potrebe drvoprerađivača

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Zubić rekao je da je Vlada utvrdila kriterijume o raspodjeli šumsko drvnih sortimenata, te da je nezadovoljna razlikom u stepenu realizacije po pojedinim ugovorima sa drvoprerađivačima, koja iznosi od 20 do 100 odsto.

On je dodao da je za narednu godinu, prije ugovaranja isporuke šumsko drvnih sortimenata potrebno jasno definisati potrebe drvoprerađivača, njihove mogućnosti prerade drveta i vrstu sirovine koju koriste.

Zubić je istakao da je u "Šumama Srpske" u toku uvođenje novog informacionog sistema, kao i izrada plana sistematizacije radnih mjesta i organizacije preduzeća.

Foto: Pixabay/Nordseher


Tagovi

Stevo Mirjanić Risto Marić Predrag Gluhaković Šume RS Upravljanje šumama Goran Zubić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.