AgroKlub.ba

\

Šumarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Šumarstvo » Stablima akacije žele spriječiti širenje pustinje

Stablima akacije žele spriječiti širenje pustinje

Veliki zeleni zid

Stablima akacije žele spriječiti širenje pustinje

Datum: 13.11.2017. 19:00 |

Kategorija:

Šumarstvo

Od istoka do zapada Afrike sadi se veliki zeleni zid kojim se želi spriječiti širenje pustinje uslijed suhih, prašnjavih vjetrova.

Veliki zeleni zid ogroman je projekt koji je započeo u Africi, a kojim se želi spriječiti dezertifikacija - pretvaranje tla u pustinju.

Pustinje u Africi zauzimaju 40 posto teritorija, a prijeti joj gubitak više od polovice obradivih površina u bliskoj budućnosti.

O velikom zelenom zidu prvi puta se govorilo još davne 1952. godine, nakon jedne od ekspedicija u Africi, nakon toga u 80-im godinama prošlog stoljeća, a onda opet u novom mileniju. Projekt je započeo 2007. godine, a u njega je uključeno 11 država - Džibuti, Etiopija, Eritreja, Sudan, Čad, Niger, Nigerija, Mali, Burkina Faso, Mauritanija i Senegal, uz, naravno, partnerske afričke zemlje.

Najveća živa struktura

Zeleni zid će činiti milioni stabala, bit će širok 15 kilometara, a dug 8.000 kilometara. Ovo će biti najveća živa struktura na zemlji.


Veliki zeleni zid kao afrički zeleni pojas

Dakle, veliki zeleni zid spojit će Indijski i Atlantski ocean, od Somalije na istoku do Senegala na zapadu, a sadnjom stabala se želi spriječiti djelovanje suhih i prašnjavih vjetorva, a posljedično tome, doprinjet će opstanku stotinama milionima ljudi u pojasu Sahel.

Senegal najviše napreduje

Proces sadnje je spor i skup, a do sada je Senegal najviše napredovao u realizaciji projekta. Ondje je zasađeno već 11 miliona stabala akacije, a godišnje posade čak 2 miliona što ih je koštalo 2 milijarde dolara. Već se sada vide dobrobiti ovakve sadnje.

Najveći problem predstavlja činjenica što će se zid prostirati kroz nenaseljena područja gdje nema dovoljno ljudstva za održavanje drveća.

Foto: Facebook/Great Green Wall

Broj pregleda članka: 267; Uspješnost članka: 26.35

Tagovi: Pustinja, Akacija, Dezertifikacija, Veliki zeleni zid, Great Green Wall

Ključne riječi članka: stablima, akacije, zele, sprijeciti, sirenje, pustinje, zeleni, stabala, senegal, africi, spriječiti, veliki, veliki zeleni


Maja Celing Celić

Svi tekstovi autora

Autorica Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Slike Stablima akacije žele spriječiti širenje pustinje