• Svijet gljiva
  • 22.06.2016. 12:00

Smrčkovica ima isti sastav kao raketno punjenje!

U novoj knjizi autora Matije Josipovića je uvršteno pedesetak novih potvrđenih znanstvenih spoznaja o gljivama. Među njima i to da je zbog sastojka sličnog raketnom punjenju češka smrčkovica u Evropi skinuta sa popisa jestivih gljiva!

Foto: Vjekoslav Hudolin, Medwether/Bigstockphoto
  • 1.110
  • 168
  • 0

Ovih dana iz štampe je izašla knjiga "Očaravajući svijet gljiva", šesta knjiga o gljivama i gljivarskim receptima rođenog Banjalučanina Matije Josipovića. Kako ističe ovaj poznati gljivar, riječ je o njegovu kapitalnom djelu koje ima 496 stranica, sa više od 470 fotografija i 60 crteža, te detaljnim opisom 450 vrsta gljiva koje su snimljene na prirodnom staništu. Josipović u ovoj knjizi donosi i nove znanstvene nazive gljiva sa sinonimama, ali i najnovije podatke o jestivosti i znanstveno potvrđenoj ljekovitosti pojedinih vrsta gljiva, te razne zanimljivosti o gljivama. Recenzent knjige je poznati njemački stručnjak za gljivarstvo Andy Zöller.

Zaljubljenik u gljive Matija Josipović

Najnovija knjiga bila je povod za razgovor s Josipovićem, velikim zaljubljenikom u gljivarstvo i prirodu.

Šest knjiga o gljivama i jelima od gljiva

Rodio se i odrastao u Banja Luci, gdje je živio do ratnih zbivanja. Nakon toga proveo je 5,5 godina u Njemačkoj, a posljednjih 16 godina živi u Hrvatskoj, u Novskoj gdje je, kaže, pronašao svoj mir i gdje se intenzivno bavi gljivarstvom i istraživanjem gljiva i prirode. U očaravajući svijet gljiva zakoračio je prije nego što je krenuo u osnovnu školu:

"S rođacima sam išao brati gljive u Trapiste, u šume iznad katoličke crkve Marija Zvijezda u Banja Luci. Tu su bili moji prvi gljivarski koraci, volim reći da me ondje ugrizao nekakav virus u svezi prirode, ptica, gljiva, biljaka i evo drži me do dan danas".

Ljubav prema pticama okrunio je do sada s tri knjige iz oblasti ornitologije, ornitofilije i ornikulture, a iz ljubavi prema gljivama i receptima prije najnovije knjige "Očaravajući svijet gljiva" objavio je 5 knjiga: "Priručnik za gljivare i ljubitelje prirode", "Domaća jela od gljiva", "Vodič za gljivare"; "Gljive prepoznaj, uberi, pripremi i pojedi", "Vrganji i vrganjevke".

Češka smrčkovica kao raketno punjenje

Josipović priznaje da je do sada imao jedan konzervativniji pristup u pisanju knjiga o gljivama, međutim njegova najnovija knjiga prati sva moderna zbivanja u svijetu na području mikologije i gljivarstva. Tu osobito ističe novu sistematiku gljivarstva, jer su se unazad nekoliko godina na tom području dogodile velike promjene. U knjizi je uvršteno pedesetak novih potvrđenih znanstvenih spoznaja o jestivosti i ljekovitosti pojedinih gljiva, ali i najnovijih znanstvenih podataka o otrovnosti.

Među ostalim ističe primjer gljive češke smrčkovice, koja se do sada u gljivarskoj literaturi navodila kao jestiva gljiva, koja u nekim našim krajevima raste u proljeće i koju su ljubitelji rado skupljali i konzumirali.

"Nećete vjerovati, prošle godine je utvrđeno da češka smrčkovica ima iste sastojke kao raketno punjenje. Do sada se smatrala za jestivu gljivu, međutim zbog svog sastava prošle godine je u Evropi skinuta s popisa jestivih gljiva jer neki njezini sastojci negativno utječu na ljudsko zdravlje".

Ljekovitost vrganja, lisičarki i pečurki

Ljubitelji gljiva moći će pročitati i o najnovijim znanstvenim spoznajama o ljekovitosti pojedinih vrsta gljiva, pa i onih koje obilno rastu na našim područjima.

Iz štampe je izišla nova knjiga

"Primjerice, pojedine vrste vrganja kao crni vrganj, hajdinski vrganj, ljekoviti su jer imaju antivirusna i antibakterijska djelovanja, jačaju organizam. Ljekovita svojstva imaju i lisičarke i pečurke, tzv. livadni šampinjoni. Iznimno je ljekovita gljiva velika gnojištarka. Ona ima sastojke koji djeluju protiv raka grlića maternice, protiv raka prostate".

Ističe da mu je u modernom pristupu pisanja najnovije knjige mnogo pomogao recenzent, prijatelj Andy Zöller, svjetski stručnjak za gljivarstvo.

Klimatske promjene utječu i na rast gljiva

Josipović ističe da su mnoge vrste jestivih gljiva prava poslastica. I sam godinama spravlja jela od mnogih vrsta gljiva, usavršava neke tradicionalne recepte, ali i osmišljava originalne. Svoje kulinarske vještine i tajne podijelio je s drugim ljubiteljima ovog, mirisnog i često ljekovitog šumskog mesa u dvije spomenute knjige. U šali kaže: "ne postoje lude gljive, ludi su ljudi koji se usude brati, pripremati i jesti i ono u što nisu sto posto sigurni."

Zato savjetuje: "Sa berbom gljiva krajnje oprezno, osobito početnici! Pridržavajte se gljivarskih zapovijedi, a jedna od najvažnijih glasi: Ne berite i ne jedite gljive u koje niste sasvim sigurni".

Foto: Vjekoslav Hudolin, Medwether/Bigstockphoto


Tagovi

Ljekovitost Češka smrčkovica Očaravajući svijet gljiva Matija Josipović Andy Zöller


Autor

Vjekoslav Hudolin

Inženjer poljoprivrede sa 35-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, svojevremeno suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

‪Za 10-ak dana spremni za isporuku. Kako im to reći? 4000 komada u tovu #peradarstvo #francuska #pil... Pročitaj cijelu bilješku »