Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrt Bijele kuće
  • 11.06.2019. 13:30

Sjećate se hrasta kitnjaka kojega su zajedno posadili Trump i Macron? Osušio se

Sedam dana nakon što je posađeno, drvo je nestalo sa travnjaka, a nagađalo se kako su ga premjestili u karantenu zbog moguće zarazne bolesti koju bi moglo prenijeti u SAD. No, drvo nikada kasnije nije bilo posađeno ispred Bijele kuće, a osušilo se u karanteni. 

Foto: WikimediaCommons/Steven L. Herman
  • 110
  • 24
  • 0

Prijateljstvo, da bi potrajalo, treba njegovati, kao i biljku. Ili u ovom slučaju drvo. Tko tu koga nije njegovao, ne zna se, no hrast kitnjak kojega su zajedno u krugu Bijele kuće posadili američki predsjednik Donald Trump i francuski predsjednik Emmanuel Macron se - osušilo. 

Podsjetimo, ovo je stablo posađeno prošle godine u aprilu, kao simbol francusko-američke veze, a izraslo je na mjestu bitke iz Prvog svjetskog rata gdje je u junu 1918. godine poginulo oko 2.000 američkih vojnika tokom njemačke ofanzive.

Sedam dana nakon što je posađeno, drvo je nestalo sa travnjaka, a nagađalo se kako su ga premjestili u karantenu zbog moguće zarazne bolesti koju bi moglo prenijeti u SAD. No, drvo nikada kasnije nije bilo posađeno ispred Bijele kuće, a osušilo se u karanteni. 

Nestao hrast kitnjak kojeg je Macron poklonio Trumpu

Macron, koji je u to vrijeme bio u državnom posjetu Sjedinjenim Američkim Državama, tvitao je da će mlado stablo biti "podsjetnik ... o vezama koje ih vežu" i "ustrajnost prijateljstva" dviju nacija. Od malog žira, velike transatlantske veze bi se ukorijenile i rasle, bila je tadašnja poruka.

Kako je simbolički napet odnos između Trumpa i Macrona, tako je i jadno stablo navodno 'umrlo'. 

Inače, ova dva predsjednika jednih od najmoćnijih država svijeta imaju duboka neslaganja oko klimatske krize, pogotovo nakon što je Trump izvukao SAD iz Pariškog sporazuma. Ne slažu se ni oko nuklearnog sporazuma s Iranom, ulozi Europske unije i trgovini, navodi The Guardian

U novembru prošle godine, odnosi između dva predsjednika su se dodatno pogoršali, a Trump je tvitao nezadovoljstvo zbog Macronovih komentara o nacionalizmu i potrebe da Evropa razvije vlastitu obrambenu snagu, neovisnu o SAD-u. 

Kako god, za mlado stablo hrasta kitnjaka sve ovo je bilo previše. Pa je odustalo od života, što je potvrdio diplomatski izvor agenciji France-Presse. Hoće li i Trump i Macron odustati od svog odnosa - vrijeme će pokazati. 


Tagovi

Vrt Bijele kuće Hrast kitnjak Osušeno drvo Donald Trump Emmanuel Macron Francusko-američke veze Veza


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.