Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upućen apel
  • 24.06.2022. 13:30

Sindikat šumarstva traži zaštitu radnika zbog visokih temperatura

Samostalni sindikat šumarstva prerade drveta i papira BiH poziva i nadležne da u slučaju da ovako visoke temperature potraju, proglase stanje elementarne nepogode

Foto: Depositphotos/majorosl66
  • 103
  • 45
  • 0

Samostalni sindikat šumarstva prerade drveta i papira BiH uputio je poslodavcima apel za primjenu preventivnih mjera sigurnosti i zdravlja na radu u uvjetima visokih temperatura, s obzirom na to da se prema prognozama meteorologa očekuje povećanje temperature i u narednom periodu. U saopćenju navode da učestale vrućine mogu imati negativne posljedice po zdravlje ljudi.

To se prije svega odnosi na radnike i radnice, posebno one koji rade na otvorenom i duže vrijeme su izloženi suncu zbog obaveza prema poslu, zbog čega dolazi do pada koncentracije u radu i mogućnosti povređivanja. Napominje se da je kod izlaganja vrlo visokim temperaturama, a u proporciji s trajanjem izloženosti organizma moguća dehidracija i pregrijavanje organizma, što može dovesti do iscrpljenosti, koja prethodi toplotnom udaru.

Poslovi na otvorenom

"Apelujemo na poslodavce u šumsko-privrednim društvima, privatne poslodavce, čiji su radnici i radnice izloženi vanjskim uticajima, da postupe u skladu s Preporukama Federalnog ministarstva rada i socijalne politike i preporukama drugih ustanova i uvedu preventivne mjere na radu u uslovima visokih temperatura, primjene odgovarajuću organizaciju rada u društvu i adekvatne mjere sigurnosti i zaštite radnika na radu, kako bi se smanjili štetni uticaji i rizik po zdravlje i život radnika, koji obavljaju poslove na otvorenom", navodi se u saopćenju.

Predlaže se izbjegavanje obavljanja poslova u najtoplijem dijelu dana, od 12.00 do16.00 sati, preraspodjela radnog vremena u smislu, da se teži dio poslova obavlja u hladnijem dijelu dana, organiziranje rada u smjenama, rotacija radnika prilikom obavljanja određenih poslova na visokim temperaturama, organiziranje češćih pauza u hladovini ili u rashlađenim prostorijama.

Uništavanju domaćeg jasena prijeti neupadljiva gljivica

Također se predlaže nekoliko puta tokom dana osvježavanje hladnom vodom, posebno lice i zatiljak, unositi dosta tečnosti iako se ne osjeća žeđ (svakih 15-20 minuta po jednu čašu rashlađene vode), izbjegavati gazirana pića i kofein, izbjegavati tešku i obimnu hranu, osigurati i koristiti sredstava i oprema za ličnu zaštitu pri radu na otvorenom kod visokih temperatura, (ljetna odijela, kape, marame ili lagane šešire širokog oboda za glavu koji prekriva i vrat, naočare za sunce radi zaštite od UV zračenja i sl.).

Elementarne nepogode

Samostalni sindikat šumarstva prerade drveta i papira BiH poziva i nadležne da prate stanje i u slučaju da ovako visoke temperature potraju duže vrijeme, proglase stanje elementarne nepogode.

"Na taj način će se poduzeti neophodne mjere za zaštitu zdravlja stanovništva, posebno radnika i radnica", zaključuju. 

Preventivne mjere zaštite radnika na otvorenom pri visokim temperaturama, koje je izdao ovaj sindikat, možete pogledati u dokumentu ispod


Dokumenti


Tagovi

Šume Šumarstvo Temperature Radno vrijeme Preporuke


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.