Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trovanje gljivama
  • 30.09.2017. 09:00

Simptomi i prva pomoć kod trovanja gljivama

Simptomi kod trovanja gljivama mogu biti lakši ili teži. Bolje je čuvati se i ne jesti gljive za koje niste sigurni da su jestive.

Foto: Bigstockphoto/golubovy
  • 1.549
  • 65
  • 0

Nedavno smo dobili gljive od prijatelja koji su ih također dobili od prijatelja. Stajale su u frižideru nekoliko dana prije nego što smo ih stigli pripremiti.

Odmah na prvu su čudno mirisale, na plastiku. Isto je bilo i kada smo od njih napravili gustu juhu, odnosno ispekli ih s polama krompira u rerni. Na kraju smo sve bacili jer nismo bili sigurni što se dogodilo. Kasnije mi je poznavateljica gljiva rekla da šumske, divlje gljive mogu maksimalno izdržati 4 dana, a i onda imaju čudan miris. Rekla mi je kako pečurke koje imaju miris na tintu ili karbon ljepilo više nisu jestive.

No, ako pojedete "stare gljive", možete dobiti tek proljev. Ali, ako pojedete otrovne gljive, mogli biste završiti u bolnici, kao i 16 osoba sa područja opština Banja Luka, Laktaši, Gradiška, Čelinac, Prnjavor i Kozarska Dubica.

Čak 16 osoba završilo u bolnici zbog trovanja gljivama

Prvo što trebate učiniti, prije nego što uopće krenete pripremati gljive - budite potpuno sigurni da se radi jestivim gljivama. Nemojte se upuštati u gljivarenje ako niste certificiran gljivar ili ako gljive niste dobili od certificiranog gljivara. Zapravo, čak i tada se mogu dogoditi pogreške, a onda treba reagirati pametno i brzo.

Simptomi od pola do 24 sata

Simptomi trovanja gljivama javljaju se pola sata nakon jela ako se radi o slabijem trovanju gljivama koje ne dovodi do smrtnih posljedice. U slučaju dužeg inkubacijskog perioda kada se znakovi trovanja javljaju 6 do 8 sati nakon konzumacije, radi se o teškom trovanju, često s tjelesnim oštećenjima, čak i mogućnosti smrtnog ishoda. No, simptomi se mogu javiti čak i 24 sata nakon što ste jeli otrovne gljive.

Najčešći simptomi

Najčešći simptomi su bolovi u trbuhu, konstantna mučnina, povraćanje koje se ne može zaustaviti niti donosi olakšanje za otrovanoga, proljev do 25 puta dnevno. Drugi simptomi su suhoća usta, suha koža, suzne oči, ošamućenost, znojenje, osjećaj hladnoće i preniska temperatura, jaka glavobolja, problemi u funkcioniranju dišnih organa, problemi u radu srcca, bol u bubrezima i želucu.

Prva pomoć

Kod prvih simptoma, makar i lakših, zatražite liječničku pomoć. Pokušajte isprati želudac tako što ćete popiti puno vode i pokušati što više povratiti sadržaj iz želuca. Zgrijte se kako vam se temperatura ne bi dodatno spustila.

Simptomi se mogu javiti čak i 24 sata nakon što ste jeli otrovne gljive.

Ostatke gljiva koje ste konzumirali nemojte baciti jer mogu poslužiti za laboratorijsku analizu o broju i vrsti toksina što će olakšati terapiju.

Treba imati na umu da do trovanja gljivama ne mora doći samo od otrovnih gljiva nego i ako ste pojeli gljive koje su u frižideru stajale duže od 24 sata.

Foto: Bigstockphoto/golubovy


Tagovi

Trovanje gljivama Simptomi trovanja gljivama Pomoć kod trovanja gljivama Otrovne gljive


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...