Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Drvna sirovina
  • 05.02.2018. 09:00

Šemsudin Dedić: Planiramo favorizovati preduzeća sa većim stepenom finalizacije proizvoda

U slučaju da se Zakon o šumama u skorijem roku ne nađe na dnevnom redu sjednica oba doma Parlamenta FBiH Dedić poručuje da će insistirati da Federalno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije, donese Uredbu još prije zakona.

  • 105
  • 17
  • 0

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić posjetio je proteklog vikenda pogone firme TAMEX u Busovači, koja se 23 godine bavi proizvodnjom domaćeg namještaja i zapošljava više od 450 radnika.

"Namještaj iz ove tvornice je namijenjen za evropsko tržište, a najviše se izvozi u Austriju i Njemačku. O kvalitetu proizvoda porodice Ibreljić svjedoče mnogobrojni certifikati, ali i interes kupaca", istakao je Dedić.

Ukazao je da je prošla godina bila izuzetno važna za drvopreređivače, te da drvna industrija u Bosni i Hercegovini doživljava stalnu ekspanziju i svake godine bilježi sve veći rast, pogotovo u pogledu izvoza.

Federalno ministarstvo pruža podršku domaćim proizvođačima

Federalno ministarstvo, kako kaže, nastoji da pruži što veću podršku domaćim proizvođačima namještaja kako bi imali obezbjeđenu sirovinu i bili konkurentniji na tržištu.

Prošle godine Vlada Federacije BiH usvojila je dva veoma bitna dokumenta iz oblasti šumarstva: Zakon o šumama i Šumarski program, koji bi se, očekuje Dedić, uskoro sa Programom razvoja drvne industrije trebali naći pred poslanicima Federalnog parlamenta.

Nakon usvajanja zakona slijedi donošenje nove odluke i kriterija za raspodjelu drvnih sortimenata iz državnih šuma.

Problem raspodjele sirovine traži hitno rješenje

"Naši privrednici se odavno žale na poteškoće u nabavci sirovine. Planiramo dakle donijeti Uredbu koja će favorizovati preduzeća sa većim stepenom finalizacije proizvoda. Logično je da umjesto da izvozimo jeftine balvane i daske, trebamo da proizvodimo naš namještaj i otvaramo nova radna mjesta u BiH", naglasio je Dedić.

Ovom prilikom, upozorio je da problem raspodjele sirovine zahtjeva hitno rješenje. U slučaju da se Zakon o šumama u skorijem roku ne nađe na dnevnom redu sjednica oba doma Parlamenta FBiH Dedić poručuje da će insistirati da nadležno ministarstvo, u ovom slučaju Federalno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije, donese Uredbu još prije zakona.

Foto: Pixabay/wohnblogAt


Tagovi

Šemsudin Dedić Drvna sirovina Zakon o šumama Program o šumama


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Magic Ice, prvi sladoled iz BiH dobio priznanje za najuspješniji nastup na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Opširnije o prvom bh. sladoledu čitajte na linku - https://t.ly/TFK97