Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zagađenje vazduha
  • 28.04.2017. 18:00

Sadite drveće na pravom mjestu!

Da li drveće može da nam pomogne kada je riječ o zagađenju vazduha? Može, ali samo ako sadimo prave vrste, na pravom mjestu.

Foto: Pexels / Pixabay
  • 576
  • 37
  • 0

Da li drveće može da nam pomogne kada je riječ o zagađenju vazduha? Može, ali samo ako sadimo prave vrste, na pravom mjestu. Ono upija gasove, a potom isparava vodu i time utiče na temperaturu vazduha, a tako i na zagađenje.

Četinari bolji prečišćivači

Zimzeleno drveće, odnosno četinari, bolje uklanjaju čestice, jer se one lijepe za njihovo lišće. Veliki brijestovi su odlični kada je riječ o redukovanju štetnih gasova. Oni ih apsorbuju i potom mijenjaju. Međutim, hrast negativno utiče na kvalitet vazduha, zbog jedinjena koje otpušta.

Dave Novak, naučnik iz Šumske službe, otkrio je da je drveće uklonilo 17,4 miliona tona zagađenja u vazduhu širom SAD.

Važno je mjesto sadnje drveća

Drveće će doprinijeti smanjenju zagađenosti vazduha, ako ih ne sadimo kraj puteva. Naime, posađena ovdje, mogu da pogoršaju stepen zagađenosti. Uz ove dijelove bi trebalo saditi vegetaciju sa strane.

Svjetska zdravstvena organizacija iznijela je podatak da je zagađen vazduh usko povezan sa tri miliona prijevremenih smrtnih slučajeva, svake godine.

Foto: Pexels / Pixabay


Izvori

National Geographic Srbija


Tagovi

Drveće Zagađenje Vazduh


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.