Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Promet trupaca
  • 14.02.2018. 12:30

RS i dalje traži zabranu izvoza trupaca, FBiH je za uvođenje taksi

Za 22. februara zakazan je zajednički sastanak u Banjaluci, na kojem će, pored privrednika i predstavnika udruženja, biti prisutni i predstavnici ministarstava.

  • 167
  • 17
  • 0

Drvoprerađivači u BiH ne mogu se usaglasiti u vezi s mjerama za zaštitu domaće proizvodnje koje bi im u budućnosti trebale donijeti siguran izvor sirovine. Upravo je izvoz sirovine najveći problem u poslovanju ovog sektora koji iz godine u godinu raste. U oktobru prošle godine bilo je u planu da oba entiteta sa zajedničkim stavovima istupe pred Savjet ministara BiH, ali dva entiteta imaju dva različita prijedloga i pitanje je hoće li doći do jedinstvenog stava. 

Podsjetimo, plan je bio da se stavovi usaglase do aprila, do kada su na snazi entitetske odluke o zabrani prometa trupaca, koje su ipak štitile proizvođače i sprečavale trgovinu sirovinama.

Zabranjen promet trupcima i u Federaciji

Međutim, dok u RS zagovaraju ideju o zabrani izvoza trupaca, u Federaciji smatraju kako izvoz sirovine ne bi trebalo potpuno zabraniti, nego ga destimulisati taksama, pišu nezavisne. 

Lazo Šinik: Zabrana izvoza trupaca bi dala bolje efekte

Povodom ovog pitanja jučer je u Banjaluci zasjedao Izvršni odbor Udruženja šumarstva i prerade drveta RS Privredne komore RS, koji je ocijenio kako bi se uvođenjem taksi legalizovao izvoz, a da problem s nedostatkom sirovine ne bi bio riješen.

"Mi smo zauzeli stav da bi bilo daleko bolje da na snazi ostane odluka o zabrani prometa, koju je donijela naša vlada, a da zajednički prijedlog prema organima BiH bude donošenje odluke o zabrani izvoza trupaca izvan BiH. Mislim da bi to dalo efekte i bolje snabdijevanje kapacitata, koje i ovdje i u Federaciji definitivno imamo", kazao je Lazo Šinik, sekretar Udruženja.

Zajednički sasatanak 22. februara

Šemsa Alimanović, sekretar grupacije šumarstva i drvne industrije u Privrednoj komori Federacije BiH, se nada kako će do aprila dogovor ipak biti postignut uz uvjerenje da će njihov prijedlog proći.

Otkriva kako je za 22. februara zakazan zajednički sastanak u Banjaluci, na kojem će, pored privrednika i predstavnika udruženja, biti prisutni i predstavnici ministarstava. Nada se da će tada ipak biti postignut dogovor u interesu svih.

Smanjiti izvoz, a ne promet između entiteta

U Asocijaciji drvne industrije i šumarstva Spoljnotrgovinske komore BiH smatraju da zabrana izvoza šumskih sortimenata iz BiH nije mjera koja bi dala efekat u dužem roku, a diskutabilno je, kažu, i da li bi se ta mjera uopšte mogla donijeti.

Sa druge strane, kažu da mjere donesene u entitetima neće imati posebne efekte ako se nastavi s izvozom, jer je ključno smanjiti prekomjeran izvoz sirovine, a ne promet između entiteta.

Foto: Pixabay/pisauikan


Tagovi

Promet trupcima Drvna sirovina Izvoz trupaca Takse na izvoz trupaca Drvoprerađivačka industrija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas