Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gljive na Kozari
  • 20.02.2019. 09:00
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Prijedor

Roman Ostojić: Prijedorski gljivar razlikuje 84 vrste jestivih gljiva

Strastveni prijedorski gljivar, Roman Ostojić, godinama "krstari" šumama Kozare i Potkozarja, u potrazi za šumskim plodovima. Razlikuje 84 vrste jestivih gljiva i od marta do decembra one su omiljeni dio njegovog menija. Nerijetko, pronalazi i najskuplje gljive na svijetu, tartufe.

Foto: Goradana Vila
  • 835
  • 115
  • 0

Sezona gljiva sam što nije počela. Sunčani dani i otopljenje polako "bude" i zaljubljenike u prirodu. Za prve pohode u potrazi za gljivama priprema se i strastveni prijedorski gljivar i ribolovac, Roman Ostojić. Ovaj veliki zaljubljenik u prirodu i planinu Kozaru skoro svakodnevno, u pratnji svoje vjerne keruše Lusi, "krstari" šumama. Uskoro bi, kako kaže, trebalo da ubere i prve gljive.

"Početkom marta berem i prve gljive takozvane "martovke" ili "ožujke", kako vam volja. Narod ih ne poznaje mnogo, pa ih i ne bere često, ali ja ih dobro poznajem i rado konzumiram. Nakon njih, u aprilu se pojavljuje i smrčak, a ima i jablanovača, koje rastu uz jablanove. Međutim, u našim krajevima, sve je teže pronaći drvo jablana, pa tako i jablanovače", priča Roman Ostojić.

Svaki mjesec ima "svoju" gljivu

Visoko kvalitetne gljive lisičarke, najčešće se beru tokom aprila. Krajem ovog mjeseca, priča ovaj prijedorski gljivar, u šumama Kozare i Potkozarja mogu se pronaći i prve gljive đurđevače. U maju počinje i branje šumskih gljiva judino uvo, za koje se vjeruje da su ljekovite. Najčešće rastu na trulim deblima zove i brijestu, a navodno, između ostalog,  pomažu kod liječenja poremećaja rada krvotoka i umanjenja nivoa holesterola.

"Branje vrganja počinje negdje oko 10. ili 15. maja i može da traje, zavisno od vremenskih uslova, sve do decembra. Ovo područje Kozare i Potkozarja, posebno je bogato vrganjima. Rujnice se beru krajem juna, a kišna jesen takođe posebno zna biti bogata gljivama", kaže Roman.

Pronalazi i tartufe

Svakodnevno boraveći u prirodi, Roman Ostojić, na obroncima Kozare i u njenoj  okolini, pronašao je i najskuplje gljive na svijetu, tartufe. Ove gljive rastu 30 centimetara ispod zemlje, a prvu je pronašao prije osam godina. Na ovom području mogu se pronaći i crni i bijeli tartuf.

Roman i Lusi - vjerna pratiteljica u potrazi za gljivama

"Uskoro će se na ovom području, konkretno u prijedorskom selu Zecovi, moći pronaći tzv. proljećni tartuf. U julu se može pronaći i tzv. svinjski tartuf, koji nije posebno konzuman, a onda u jesen  mogu se pronaći crni i bijeli tartufi", priča ovaj  gljivar.

Kaže, bijeli tartuf je izuzetno teško pronaći, jer se njegova pojava najčešće poklapa s početkom lovne sezone.

"Zbog toga ga je nemoguće pronaći, jer ga vrlo spretno pronalaze i pojedu divlje svinje. Crnog tartufa ima daleko više, posebno na području Ljubije, Ravske i Marina. Međutim, Manjača je puna tartufa "kao šibica", a najviše ima zimskih", kaže Roman.

Razlikuje 84 vrste jestivih gljiva

Roman Ostojić je vrsni poznavalac gljiva, koji je svoje znanje godinama usavršavao. Danas prepoznaje čak 84 vrste jestivih gljiva, koje bere i svakodnevno ih ima na svom meniju.

"Ne postoji jestiva gljiva koju sam ja ubrao, a da je moji prijatelji i ja nismo isprobali. Svašta smo pravili, svakakve čorbe, kvrguše s gljivama i druge specijalitete. Sve smo isprobali i još niko nije umro", u šali priča Roman.

Prema istraživanjima,  na obroncima planine Kozare može se pronaći oko 300 vrsta gljiva. Ipak, u branje se ide s velikim oprezom i predznanjem.


Fotoprilog


Tagovi

Gljive na Kozari Roman Ostojić Prijedorski gljivar Martovka Vrganj Bijeli tartuf Crni tartuf Smrčak


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Piše stalno, čini joj se oduvijek. Velika zaljubljenica u prirodu, a dušu odmara u svom voćnjaku. Vjeruje u staru izreku: "Onaj tko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas