Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Drvna industrija
  • 17.04.2017. 15:00

Raste izvoz drvne industrije, no ima jedan problem

Nastavlja se trend povećanja izvoza i to sve više finalnih proizvoda od drveta, iako je još uvijek evidentan veliki izvoz proizvoda šumarstva i rezane građe.

Foto: hbsume.ba
  • 705
  • 41
  • 0

Drvni sektor Bosne i Hercegovine je u 2016. godini, kako je kazano na Skupštini Asocijacije drvne industrije i šumarstva Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore, ostvario izvoz u iznosu od 1.188.865.450 KM, što je za 12,1% više nego 2015. godine. U okviru toga, izvoz proizvoda u skupini drvo i proizvodi od drveta činio je 60,9%, a izvoz namještaja i montažne drvene gradnje 39%, što je povoljnije sa aspekta izvoza finalnih proizvoda od drveta nego prošle godine. Pokrivenost uvoza izvozom je bila 360,9%.

Izvoz drvnog sektora za prva dva mjeseca 2017. godine iznosio je 178.642.699 KM ili 6,5% više nego u istom periodu 2016. godine. Učešće izvoza namještaja u ukupnom izvozu je bilo 44,9, a pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 416,9%.

Hitno donijeti Kriterije za raspodjelu sirovine

Na sastanku je istaknuto da se nastavlja trend povećanja izvoza i to sve više finalnih proizvoda od drveta, iako je još uvijek evidentan veliki izvoz proizvoda šumarstva i rezane građe. Drvna industrija je jedna od najperspektivnijih grana industrije Bosne i Hercegovine i ostvareni izvoz uglavnom je rezultat izvanrednih napora kompanija, s tim da je podrška organa vlasti na svim nivoima zanemarljiva.

Veliki problem predstavlja nedostatak stručne radne snage, nesigurnost u obezbjeđenju sirovine, velika opterećenja kompanija doprinosima koje moraju plaćati po osnovu novih zakonskih propisa, tako da nema prostora za povećanje plata i stimulacije koje su bitne za zadržavanje radnika i zapošljavanje novih. Također, da bi kompanije bile konkurentnije na ino tržištu, neophodno je da inoviraju postrojenja, ali nema podsticaja ni povoljnih kreditnih linija za nabavku nove opreme.

Članovi Skupštine apeluju da Vlada Federacije BiH što prije donese Kriterije za raspodjelu sirovine, da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH donese ekonomske mjere koje će destimulisati izvoz proizvoda šumarstva i da se promociji drvne industrije i organizovanom nastupu na međunarodnim sajmovima posveti još veća pažnja.

Foto: hbsume.ba


Tagovi

Drvni sektor Vanjskotrgovinska komora Izvoz


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Magic Ice, prvi sladoled iz BiH dobio priznanje za najuspješniji nastup na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Opširnije o prvom bh. sladoledu čitajte na linku - https://t.ly/TFK97