Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krčenje šuma
  • 25.03.2018. 14:00

Prioritet treba biti smanjenje krčenja šuma u zemljama u razvoju!

Učestale suše i poplave znak su da EU nastavi donošenje politika koje će osigurati da porast globalne temperature ne bude viši od 1,5 C do kraja stoljeća.

Foto: Pixabay/Antranias
  • 124
  • 11
  • 0

Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Evropskog parlamenta održao je ovog tjedna na svojoj sjednici u Bruxellesu raspravu o mišljenju za Transparentno i odgovorno upravljanje prirodnim resursima u zemljama u razvoju: šume. 

Zastupnica u Evropskom parlamentu Marijana Petir, koja je za tu temu izvjestiteljica u sjeni ispred Evropske pučke stranke (EPP), prilikom rasprave je naglasila kako smanjivanje krčenja šuma kroz odgovorno upravljanje šumama i poljoprivredom mora biti jedan od prioriteta. Ona smatra kako je ključno da se unutar EU zakonodavstva uspostave kriteriji i politike koje će pomoći ostvarivanju toga cilja, a da pritom ne smijemo zaboraviti da nismo sami i da je potrebno učiniti vidljiv napor kako bi se pomoglo i zemljama u razvoju, saznajemo iz priopćenja europarlamentarke Petir.

Smanjenje površina šuma u trećim zemljama

"Svakodnevno svjedočimo učinku klimatskih promjenama kroz razna izvješća o snažnim i nepredvidljivim meteorološkim pojavama. Učestale suše i poplave, poput one koja ovih dana pogađa Hrvatsku znak su da nastavimo donošenje politika koje će osigurati da porast globalne temperature ne bude viši od 1,5 C do kraja stoljeća. Na to smo se obvezali Pariškim sporazumom i tome u prilog moraju ići naše politike", smatra Marijana Petir.

Dodala je i kako prilikom propisivanja mjera treba paziti da politike ne dovode do smanjivanja površina šuma u trećim zemljama, ali je jednako tako potrebno osigurati da uspostavljene mjere i regulatorni okvir ne uzrokuju neopravdano opterećenje malim i srednjim poduzetnicima i proizvođačima iz EU te da ne onemogućavaju njihov pristup tržištima i međunarodnoj trgovini. 

Neka tržišta postavljaju barijere za izvoz

"Hrvatski proizvođači namještaja požalili su mi se da im se na određenim svjetskim tržištima poput Indije i sjeverne Afrike postavljaju barijere za izvoz evropskih proizvoda upravo zbog odgovora na ograničenja koja postavljamo provedbom evropskih politika. Posebno pozivam Komisiju da na to obrati pažnju. Žao mi je što u najvećem broju takvih spornih slučajeva ispaštaju upravo oni koji proizvode u ruralnom prostoru - ili poljoprivrednici ili mali proizvođači u sektoru drvne industrije",  zaključila je Petir.

 


Tagovi

Šume Krčenje Petir Gospodarenje šumama Klimatske promjene Razminiranje


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]