Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetski dan zaštite šuma
  • 18.03.2017. 08:00

Pridružite se akciji pošumljavanja!

Povodom obilježavanja 21. marta Svjetskog dana zaštite šuma, Uprava JP Šumsko-privredno društvo Ze-do kantona d.o.o Zavidovići zajedno sa svojim Poslovnim jedinicama - šumarijama organizuje akciju pošumljavanja.

Foto: Bigstockphoto/dolgachov
  • 329
  • 20
  • 0

Zabrinjavajuća činjenica sa kojom se gotovo sve zemlje u svijetu susreću danas je procentualno smanjenje teritorije pod šumama iz godine u godinu. Mnogo je razloga za to, šume su ugrožene zbog lošeg upravljanja istim, požara, poremećenog režima voda, insekata, glodavaca, bakterija, gljivica, onečišćenja zraka, tla i voda, kiselih kiša i dr. U suštini iza većine pobrojanog stoji čovjek. Neprocjenjivi resurs kojeg još nazivaju i pluća ove planete potrebno je zaštiti i očuvati.

Mnoga udruženja, pokreti i različite institucije u cilju zaštite šuma i podizanja svijesti o važnosti, sprovode svoje akcije 21. marta kada se zvanično i obilježava Svjetski dan zaštite šuma.

Akcija pošumljavanja

Povodom obilježavanja 21. marta Svjetskog dana zaštite šuma, Uprava JP Šumsko-privredno društvo Ze-do kantona d.o.o Zavidovići zajedno sa svojim Poslovnim jedinicama - šumarijama organizuje akciju pošumljavanja. Akcija "Nedjelja zaštite šuma" će biti provedena u periodu od 20.03. do 25.03. 2017. u nekoliko gradova širom Ze-do kantona u saradnji sa ekološkim udruženjima, školama (uz prisustvo odgovornih osoba - profesora) i ostalim zainteresovanim udruženjima građana.

Pošumljavanje će se vršiti na već identifikovanim pristupačnim lokacijama iz Plana pošumljavanja uz obezbijeđeni sadni materijal. U zavisnosti od broja zainteresovanih udruženja pošumljavat će se cca: 1-3 ha u svim gradovima. U organizaciji šumarija bit će obezbijeđen prevoz i hrana za učesnike. Također šumarije će evidentirati sve učesnike te sprovesti kontrolu učinka i kvalitet radova, i shodno tome isplatiti pripadajuća novčana sredstva za učesnike.

Odgovorno postupanje sa šumama

Sve zainteresovane grupe, udruženja građana, ekološka i lovačka udruženja sa područja općine Visoko svoje prijave za ovu akciju pošumljavanja mogu prijaviti na broj telefona: 032 734 - 789, a sve dodatne informacije se mogu dobiti iz Uprave JP Šumsko-privredno društvo Ze-do kantona Zavidovići d.o.o. Iz ovog preduzeća poručuju da ono što se ne obnavlja i ne štiti ne može biti ostavljeno budućim generacijama na čuvanje, a šuma zaista jeste resurs kojem se mora posvetiti dosta pažnje i s kojim se mora odgovorno postupati.

O tome nas je prije mnogo godina u svom proročanstvu upozorila najznačajnija grupa Američkih Indijanaca "Cree" iz Kanade:

Tek kad posiječete posljednje drvo,
tek kad zatrujete posljednju rijeku,
tek kad upecate posljednju ribu,
tek tada ćete saznati da se
novac ne može jesti.

Foto: Bigstockphoto/dolgachov


Tagovi

Šume Ugrožene Planeta Zaštita Svjetski dan zaštite šuma Šumarsko privredno društvo Šumarija Pošumljavanje Akcija Visoko Obnavlja Buduće generacije Cree


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]