Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Očuvanje šuma
  • 20.06.2024. 16:00

Predstavljen tekst novog zakona o šumama u FBiH

Federacija BiH, zbog nepostojanja zakona na ovom nivou vlasti, nema značajnog uticaja na rješavanje nagomilanih problema u ovom sektoru.

Foto: FMPVŠ
  • 186
  • 16
  • 0

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva predstavilo je danas u Sarajevu tekst zakona o šumama u Federaciji BiH nakon što je ovaj dokument prošao fazu javne rasprave i u koji su, nakon izvršene analize, uvršteni određeni prijedlozi i komentari zainteresiranih strana.

U okviru konferencije "Zakonski okvir za očuvanje šuma: Izazovi i perspektive" raspravljano je o dugoročnom upravljanju i gospodarenju šumama u Federaciji BiH kao i o ulozi društva kroz partnerski odnos institucija i različitih nivoa vlasti u cilju očuvanja šuma kao prirodnog bogatstva.

Ministar Hrnjić na konferenciji

Resorni ministar Kemal Hrnjić u svom obraćanju je istakao potrebu da se sektoru šumarstva pristupi na sistematičan način kako bi se unaprijedio sektor, te naveo kako vjeruje da će se zakon što hitnije usvojiti.

"Opredijeljeni smo za transparentan i javan rad", kazao je ministar Hrnjić.

I premijer Federacije BiH Nermin Nikšić istakao je opredijeljenost Vlade da što hitnije usvoji zakon o šumama u FBiH. "Nužan je kako bi se uveo red i šumama upravljalo na transparentan, planski i održiv način", kazao je Nikšić.

Vlada FBiH opedjeljena za hitno usvajanje zakona, kaže premijer Nikšić

Na konferenciji se čulo kako Federacija BiH, zbog nepostojanja zakona na ovom nivou vlasti, nema značajnog uticaja na rješavanje nagomilanih problema u oblasti, kao što su bespravne sječe šume i bespravno zauzimanja državnog šumskog zemljišta, smanjeni prihodi od šuma, selektivna primjena kantonalnih zakona, nemogućnost pristupa finansijskim sredstvima iz različitih EU fondova i drugo.

Naznačeno je i da se u bližoj budućnosti ne mogu ostvarivati značajni benefiti u trgovini CO2 bez usvojenog zakona na nivou Federacije BiH. Zakon bi pored navedenog omogućio i pristup sredstvima iz fonda za zaštitu, unapređenje i podizanje novih šuma koja su prikupljena ali se ne mogu koristiti zbog nepostojanja navedenog zakona.


Tagovi

Zakon o šumama Gospodarenje šumama Usvajanje zakona Novi zakon Kemal Hrnjić Nermin Nikšić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Uslijed poplava u #Kreševu, Zakir Bećar ostao je bez 5,5 tona ribe. U njegovom #ribnjaku bilo je između 60 i 70 hiljada komada kalifornijske pastrmke, ostalo je 2.000.