Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Igman
  • 23.05.2024. 16:30

Pred nama su značajne promjene i reorganizacija šumarstva

Početkom narednog mjeseca FBiH će predstaviti Prednacrt zakona o šumama.

Foto: FMPVŠ
  • 98
  • 7
  • 0

Šumama, kao najvrjednijem bogatstvu Bosne i Hercegovine, mora se strateški pristupiti, poruka je sa današnje konferencije o šumarstvu, koju je na Igmanu organiziralo KJP "Sarajevo-šume". Neophodna su nova tehnološka rješenja i modernizacija, kako bi se sektor izborio sa svim izazovima.

Značajne promjene

Prema riječima direktora ovog preduzeća Samira Omerovića, pred nama su značajne promjene i reorganizacija u šumarstvu uslijed kojih će trenutni konzervativni pristup, tradicionalno historijski, postati prošlost.

Konferencije o šumarstvu

"Ulazak u fazu pregovora pristupanja Evropskoj uniji mora se odvijati u svim porama društvene djelatnosti. Šumarstvo kao vrlo značajan sektor i drvni klaster, su jedan od motornih zamajaca koji pokreće značajan dio privrede i društvenih procesa u BiH", rekao je Omerović, dodavši da je vrijednost izvoza drveta iz BiH oko dvije milijarde maraka.

Na stotine hiljade bh. građana, kako je istakao, živi od drvnog klastera. Cilj ovog skupa na Igmanu bio je okupiti predstavnike različitih institucije koji imaju utjecaj na kreiranje zakonskih regulativa i koji se bave problematikom šumarstva.

Nema zakona

Razgovarano je, pored ostalog, i o tekstu Zakona o šumama FBiH kao i o stanju na tržištu, stanju u proizvodnji, inovacijama u šumarstvu, uvođenju ekološko-prihvatljivih tehnologija rada, proizvodnji biomase i njenoj upotrebi u budućnosti.

"Jedan od ključnih problema s kojima se suočavamo jest nedostatak adekvatnog zakonodavnog okvira na nivou FBiH koji bi osigurao održivo upravljanje i gospodarenje našim šumama. Aktuelna situacija je takva da se zakonske regulative odnose na šumarstvo u BiH nalaze na različitim nivoima vlasti, što često stvara konfuziju i administrativne prepreke", kazao je federalni ministar Kemal Hrnjić na početku svog obraćanja.

Nedostatak adekvatnog zakonodavnog okvira ključan problem, kaže Hrnjić

Podsjetio je da po prvi put Federalna vlada donosi "sveobuhvatan, pravedan i moderan Zakon o šumama, jer šume trebaju svima" te naveo da su nakon javne rasprave dostavljeni prijedlozi, primjedbe i sugestije od 68 zainteresiranih strana.

"Mi ćemo početkom narednog mjeseca održati konferenciju ovdje u Sarajevu na kojoj ćemo prezentirati Prednacrt zakona o šumama. Ubijeđen sam da ćemo, uz ovu sinergiju, dobiti novi zakon o šumama u FBiH", istakao je Hrnjić.


Tagovi

Očuvanje šuma Modernizacija šumarstva Inovacije u šumarstvu Igman Samir Omerović Kemal Hrnjić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kina previše ovisi o uvozu žitarica - donijeli zakon o prehrambenoj samodostatnosti

Prvi kineski zakon o prehrambenoj sigurnosti usmjeren na postizanje "apsolutne samodostatnosti" u osnovnim žitaricama stupio je na snagu u subotu, jer najveći svjetski uv...

Više [+]