Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kolektivni ugovor
  • 09.11.2016. 14:00

Potpisan granski kolektivni ugovor u šumarstvu

Granski kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti šumarstva u FBiH, potpisali su predsjednica sindikata Lejla Ćatić i ministar Šemsudin Dedić.

  • 263
  • 9
  • 0

Predsjednica Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH Lejla Ćatić i predstavnici vlada Unsko-sanskog, Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog, Srednjobosanskog, BPK Goražde i Tuzlanskog kantona potpisali su u Sarajevu Granski kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti šumarstva u FBiH.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić je nakon potpisivanja rekao da je ovaj granski kolektivni ugovor usklađen sa Zakonom o radu i Općim kolektivnim ugovorom za teritoriju FBiH.

Kako se navodi na stranicama Ministarstva, usaglašeni kolektivni ugovor predstavlja kvalitetnu osnovu za reguliranje radno-pravnih odnosa u oblasti šumarstva, ali da ostavlja i prostor da pojedinačna pitanja budu preciznije uređena kantonalnim i pojedinačnim kolektivnim ugovorima u skladu s mogućnostima i interesima pojedinih kantona.

"Ovim, i svim ranije usaglašenim granskim ugovorima, pravi se okvir koji će biti realan kako za zaposlenike tako i za poslodavce. U konačnici, mi trebamo i biti jedna strana, nikako dvije, te se trebamo držati svega onoga što definiramo kroz kolektivne ugovore na zadovoljstvo i zaposlenika i poslodavaca", kazao je Dedić.

Predsjednica granskog sindikata Lejla Ćatić precizirala je da se radi o kvalitetnom kolektivnom ugovoru koji je provodiv u oblasti šumarstva i odgovara realnim uvjetima, za razliku od ranijeg iz 2000. godine koji to nije bio u potpunosti.

Rekla je da je tim kolektivnim ugovorom precizirano da je, između ostalog, najniža plaća 55 posto od prosječne isplaćene u 2015. godini u FBiH, topli obrok najmanje osam KM, a minuli rad pet posto. Izrazila je nadu da sva šumskoprivredna društva mogu provoditi takav ugovor.

Prilikom potpisivanja u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, naglašeno je da su predstavnici pregovaračkog tima Federalne vlade imali koordinirajuću ulogu u pregovorima Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH s jedne i predstavnika kantonalnih vlada s druge strane i da su trajali oko tri mjeseca.


Tagovi

Šumarstvo Granski ugovor Kolektivni ugovor Šemsudin Dedić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.