Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šumski kamionski putovi
  • 06.09.2017. 13:00

Potpisali ugovor za izgradnju šumskih putova

Ugovor je vrijedan 335.780 KM, a potpisan je sa domaćim Konzorcijem "Šumaplan d.o.o.".

Foto: Fyletto/bigstockphoto.com
  • 383
  • 31
  • 0

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske potpisan je ugovor za izradu Master plana izgradnje šumskih kamionskih puteva u Republici Srpskoj vrijedan 335.780 KM.

Ugovor je potpisan sa domaćim Konzorcijem "Šumaplan d.o.o." Banjaluka / Istraživačko-razvojni i projektni centar JPŠ, koji je ocijenjen kao najpovoljniji, nakon sprovedenog postupka nabavke prema procedurama Svjetske banke.

Ova aktivnost se realizuje u sklopu projekta Održivo gazdovanje šumama i krajolicima koji je finansiran grant sredstvima GEF-a, a koji se implementira preko Svjetske banke i Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Cilj smanjenje negativnog utjecaja

Potpisivanju su prisustvovali direktor Jedinice za koordinaciju projekata u poljoprivredi Mr Stefan Mitrović, pomoćnik ministra za šumarstvo i lovstvo Mr Goran Zubić i direktor "Šumaplan d.o.o.", ispred Konzorcija Duško Topić.

Svrha izradde predmetnog dokumenta je da pomogne u identifikaciji najhitnijih projekata izgradnje saniranja šumskih puteva u cilju ekonomskih i ekoloških poboljšanja kroz izradu modela strateškog plana šumskih puteva i usvajanja smjernica za saniranje šumskih puteva na bazi najbolje prakse u cilju smanjenja negativnog uticaja na životnu sredinu.

Nedovoljna otvorenost šumskih područja otežava pristup šumama i povećava troškove eksploatacije. Iz tog razloga je iniciran program razvoja mreže šumskih puteva, kojim bi se omogućila optimalna otvorenost šumskih područja, te samoodrživa eksploatacija šumskih resursa.

Foto: Fyletto/bigstockphoto.com


Tagovi

Šume Šumski putovi Ministarstvo poljoprivrede RS Projekt


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !