Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sušenje tuja
  • 15.04.2023. 07:30

Potkornjaci mogu biti uzrok sušenja tuja

Larve se hrane neposredno ispod kore pri čemu buše drvo i stvaraju hodnike. Tu se naseljavaju gljivice koje dodatno ubrzavaju propadanje stabla

Foto: Depositphotos/qwartm
  • 256
  • 24
  • 0

Posljednjih godina tuje su izložene napadu mnogobrojnih štetočina, a među njima se izdvaja najopasniji potkornjaci Phloeosinus. Veoma često se dešava da ne zapazimo njihovo prisustvo dok ne bude prekasno.

Karakteristično je da napadaju stabla u fiziološki slaboj kondiciji. Kako se poslednjih godina klima promijenila, stabla su izložena stresu od naglih promjena temperature, neočekivanog mraza, suše. Sve to doprinosi iscrpljivanju biljke koja postaje meta za potkornjake.

Odaju ih rupice na kori

Odlikuju se malim dimenzijama tijela odraslih jedinki od 2 do 3 mm, a najveći do 10 mm. Odrasle jedinke su tamnosmeđe boje, a larve bijele, tamne glave i beznožne. One se hrane neposredno ispod kore pri čemu buše drvo i stvaraju hodnike. Tu se naseljavaju gljivice koje dodatno ubrzavaju propadanje stabla.

Kroz rupice na kori larve izbacuju piljevinu, a česta je pojava točenja smole. To su znaci prepoznavanja prisustva štetočine. Česti su u rašljama grana. Zbog toga možemo na stablu vidjeti pojedine suhe grane. Na brzinu propadanja tuja utiče njihova brojnost i izloženost stabala stresu.

Suzbijanje nije lako

Poslije kukuljenja, odrasli insekti napuštaju matično stablo, pare se i ženke odlažu jaja na obližnja stabla.

Prilikom tretiranja krenemo od najdaljih tuja i idemo prema stablu na kome smo prvom registrovali njihovu pojavu. Kako se odrasle jedinke pojavljuju tokom proljeća koriste se crvene ljepljive ploče da se odredi njihova prisutnost i brojnost. Prezimljujuću populaciju može smanjiti primjena 50 postotnog etilnog alkohola.

Tuja traži konstantnu pažnju i nadzor, ali i zimski tretman

Napadnuti biljni dijelovi, grane, i cijela stabla se spaljuju. Jednom kad štetočina uđe u stablo praktično ga je nemoguće uništiti.


Tagovi

Potkornjaci Tujin potkornjak Phloeosinus Sušenje tuja Štetočina tuja Klimatske promjene Suša


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]