Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inicijativa
  • 22.10.2022. 16:30

Poslodavci traže da se ponovo zabrani izvoz ogrjevnog drveta

U obrazloženju inicijative se navodi da zbog velike potražnje i visokih cijena drveta i drvnih sortimenata u Evropi, bh. proizvođači ostaju bez sirovine

Foto: Depositphotos/trofalena
  • 165
  • 28
  • 0

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine (UP FBiH) uputilo je inicijativu Vijeću ministara BiH i Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH kojom se traži produženje odluke o zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta. 

U inicijativi napominju kako se treba raditi i sistemski na rješavanju problema kroz uvođenje izvoznih taksi ili uvođenjem kvota, kombinacijom ova dva sistema ili na neki drugi odgovarajući način urediti važeće kriterije i time zaštiti domaće resurse i položaj domaćih privrednih subjekata.  Ističu i kako problem predstavljaju standardi klasifikacije drveta koji se danas primjenjuju u BiH, ali i zemljama okruženja. 

"Ti standardi su doneseni 70-ih godina prošlog vijeka, u uslovima dogovorne ekonomije i danas su neprimjenjivi. Nužno je donijeti nove standarde koji bi jasno klasificirali drvo prema kvalitetu. To jeste dugotrajan proces, ali donosi sistemski pristup i trajno rješavanje pitanje standarda kvaliteta drveta", smatra univerzitetski profesor Jusuf Musić

Dodik najavio novu cijenu peleta: Ne smije prelaziti 550 KM

U obrazloženju inicijative se navodi da zbog velike potražnje i visokih cijena drveta i drvnih sortimenata u Evropi, bh. proizvođači ostaju bez sirovine, jer se drvni sortimenti bez obzira na kvalitet izvoze kao ogrjevno drvo.  

"To predstavlja veliki problem i nanosi veliku štetu državi, jer se kvalitetno drvo, koje je moguće iskoristiti kao sirovinu za obradu sada izvozi kao ogrijevno drvo", naveli su u saopćenju.  

Napominju kako se već godinama drvoprerađivači u BiH susreću s problemom nedostatka sirovine, jer se veliki postotak izvoza odnosi upravo na sirovinu i rezanu građu. Podmirivanjem njihovih potreba, posebno onih koji imaju veći stepen finalne obrade drveta, povećat će se broj zaposlenih u ovom sektoru. 

"Nova zapošljavanja znače povećanje potrošnje i veće punjenje budžeta i vanbudžetskih fondova. Stoga prioritet svih treba biti da Bosna i Hercegovina bude prepoznatljiva po izvozu kvalitetnih proizvoda od drveta, a ne sirovina", zaključuju iz UP FBiH.


Tagovi

Zabrana izvoza Drvo Ogrjev Drvni sortimenti Pelet Udruženje poslodavaca Jusuf Musić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...