Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kesten
  • 19.02.2020. 10:30

Popravilo se stanje kestenovih šuma u USK

U proteklom periodu uspješno su primjenjene mjere u cilju suzbijanja štetočina u šumama kestena, što je doprinjelo njihovoj revitalizaciji i oporavku.

Foto: Pixabay/SalvatoreMonetti
  • 138
  • 27
  • 0

Tokom posljednjih nekoliko godina, stanje šuma kestena na području Unsko - sanskog kantona značajno se popravilo zahvaljujući mjerama zaštite koje su poduzete u cilju njihove revitalizacije.

Takođe se radilo i na suzbijanju ose šiškarice, značajne štetočine ovih šuma. Ona uzrokuje sušenje i propadanje stabala kestena. Iz preduzeća "Unsko - sanske šume", koje je zaduženo za šume ovog kantona, navode kako su primjenili savremenu tehniku u cilju zaštite drveća.

Efikasno suzbijanje štetočina

"U šume smo unijeli paratozoid, insekt koji je prirodni neprijatelj ose šiškarice. Dosadašnja iskustva pokazala su da on napada ovu osu jer je sama njegova priroda takva, odnosno, prilagođena navedenom parazitu", objašanjava Rasim Mehmedović, stručnjak iz "Unsko - sanskih šuma".

Kako kaže, ovakav način tretiranja primjenjen je već u susjednoj Hrvatskoj, što je pomoglo jer je parazit i prenijet upravo odatle i nakon toga pričinjavao je velike ekonomske štete na stablima. 

Podizanje plantaže kestena i uvjeti za uspješan uzgoj u BiH

Značajni rezultati, kako kaže, ostvareni su i kod suzbijanja potkornjaka koji isto tako doprinosi sušenju šuma, navode nezavisne.com.

"Jedini način borbe protiv štetnih insekata je sječa zaraženih stabala. Na tom planu su angažovani značajni kapaciteti i na kraju su i suzbijeni", istakao je on. 

Na području USK postoji preko šest hiljada hektara kestenovih šuma, a najrasprostranjenije su oko Cazina, Bužima i Velike Kladuše. Sve je više tražen u konditorskoj industriji, a njegovo drvo posebno je važno za pčelare i proizvodnju izuzetno zdravog kestenovog meda.


Tagovi

Šume kestena Osa šiškarica Rasim Mehmedović Ekonomske štete Potkornjak Kestenov med


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Magic Ice, prvi sladoled iz BiH dobio priznanje za najuspješniji nastup na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Opširnije o prvom bh. sladoledu čitajte na linku - https://t.ly/TFK97