Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šumari i nadšumari
  • 29.06.2017. 14:00

Poljskim šumarima četvrtina godišnjeg prihoda

Među narodom je ostao osjećaj netrpeljivosti prema poljskim šumarima jer im je u prvom planu zarada od prodaje drveta pa makar bilo i sječa iz drevnih šuma na koje su Poljaci jako ponosni.

Foto: bigstockphoto.com, stockcentral
  • 561
  • 33
  • 0

Nedavno smo prenijeli pisanje poljskih medija o velikom nezadovoljstvu domaćih ekoloških udruga kada je ministar šumarstva izdao dozvolu za sječu stabala u zaštićenom prostoru pod šumom na sjevero-istoku Poljske.

Zajedničkom akcijom ljubitelja prirode predvođenih aktivistima Greenpeacea koji su tijelima spriječili ulazak teških strojeva u Bjelovjesku šumu na granici Poljske i Bjelorusije, jednom od zadnjih ostataka nekadašnje prašume koja se protezala cijelom europskom nizinom od obale Atlanskog oceana do Urala i od Baltika do Crnog mora.

U prvom redu zarada

Zaštitnici prirode su se pobunili jer bi strojevi za sječu stabala uznemirili brojne zaštićene ptičje vrste kojima je stanište u ovoj nekadašnjoj prašumi pa bi mogle zauvijek nestati. Poljski ministar šuma je odgodio ulazak strojeva u zaštićenu šumu i time smirio situaciju, ali je među narodom ostao osjećaj netrpeljivosti prema Državnim šumama Poljske i šumarima jer im je u prvom planu zarada od prodaje drveta pa makar bilo i sječa iz drevnih šuma na koje su Poljaci jako ponosni.

Jedan je poljski portal, što su prenijeli brojni mediji u Poljskoj, objavio podatke o zaposlenima u Državnim šumama Poljske i koliko zarađuju.

Četvrtina godišnjeg prihoda državnih šuma

U 2016. u državnim šumama bilo je zaposleno oko 25.700 djelatnika, što je 245 više nego godinu prije. Prosječna mjesečna plaća u ovoj državnoj tvrtki je do 7,8 tisuća zlota (ili nešto preko 1.800 eura) bruto! To je skoro 4 puta više od najniže plaće u državnim tvrtkama. No, to nije sve jer djelatnici imaju brojne povlastice i dodatke. Djelatnici imaju dodatak za gorivo ili naknadu za troškove goriva, a svaki šumar i nadšumar ima pravo na stambeno zbrinjavanje. Također imaju na raspolaganju službeno prijenosno računalo, mobitel ili GPS. Kada se sve to zbroji, na plaće šumara i nadšumara odlazi 2,2 milijuna zlota (ili gotovo 520 tisuća eura), a to je četvrtina godišnjeg prihoda državnih šuma.

Iz Državnih šuma opravdavaju ovako visoke troškove time što šumari moraju imati kompleksno znanje "ne samo o šumarstvu, već i o geodeziji, hidrologiji, graditeljstvu, izgradnji, računovodstvu".

"Šumari su ti koji planiraju što, gdje, kada, koliko i za koliko treba učiniti na terenu u šumi, moraju koordinirati i nadzirati izvršenje posla, koji je vrlo odgovoran jer imovina Državnih šuma se cijeni na stotine milijardi zlota (desetine milijardi eura)", odgovaraju iz Državnih šuma Poljske.

Foto: bigstockphoto.com, stockcentral


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Miroslav je dugogodišnji novinar i poznavatelj agrara, a najdraža tema su mu prosvjedi :)