Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 800 stabala
  • 07.02.2022. 13:30

Počelo pošumljavanje zaštitnog pojasa duž savskog nasipa

Sektor za održavanje vodoprivrednih objekata poplavnih područja Srbačko-nožičke ravni, Lijevče polja i Dubičkog polja, na području Gradiške izvršio je podizanje zasada šumskog zaštitnog pojasa dužine 300 i širine 45 metara u nebranjenom dijelu duž savskog nasipa

Foto: JU "Vode Srpske"
  • 274
  • 128
  • 0

Јavna ustanova "Vode Srpske" započela je pošumljavanje zaštitnog pojasa duž savskog nasipa, s ciljem iskorištavanja prirodnih resursa za odbranu od poplava. Strateško opredjeljenje je da se u sistemu zaštite od poplava, uz izgradnju nasipa i obaloutvrda, što više koriste i prirodni potencijali poput šuma.

Sektor za održavanje vodoprivrednih objekata poplavnih područja Srbačko-nožičke ravni, Lijevče polja i Dubičkog polja, na području Gradiške izvršio je podizanje zasada šumskog zaštitnog pojasa dužine 300 i širine 45 metara u nebranjenom dijelu duž savskog nasipa.

"Zasađeno je 800 stabala evroameričke topole, s ciljem zaštite od poplava i smanjenja rizika od erozije zemljišta. Svi poslovi oko podizanja ovog šumskog zasada, koji su uključivali nabavku sadnica, krčenje i ravnanje terena, obilježavanje mjesta sadnje, bušenje rupa i sadnju, izvršeni su sredstvima, mehanizacijom i radnom snagom ove ustanove", navedeno je u saopćenju.

Iz Voda Srpske ističu da je privedena kultura prethodno degradirana površina pod šibljem u inundacionom pojasu. Šume su, kako su ukazali, posmatrano iz ugla hidrologije, izuzetno koristan sistem koji značajno utiče na stanje voda jer održavaju vodnu ravnotežu u prostoru, učvršćuju zemljište, sprečavaju eroziju i sušenje zemljišta i omogućavaju zemljištu da upije veliku količinu padavinske vode, čime se sprečava naglo punjenje vodotoka.

Istakli su kako je značajna funkcija šumskog zaštitnog pojasa i što pruža određeni stepen zaštite nasipa od visokog poplavnog talasa i vjetra, a ima i poseban značaj u očuvanju kvaliteta i kvantiteta vodnih resursa.

"Uzimajući u obzir sve navedene činjenice, podizanje novih šuma sa brzorastućim vrstama koje podnose plavljenje, kao i održavanje postojećih šuma na površinama kojima upravljaju Vode Srpske, nameće se kao važan zadatak u poslovima odbrane od poplava u budućnosti", naveli su iz ove ustanove.


Tagovi

Šuma Pošumljavanje Savski nasip Vode Srpske Topola


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.