Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpisani ugovori
  • 06.06.2023. 16:10

Pet preduzeća preuzelo odgovornost za posebna lovišta

Potpisivanjem ugovora korisnici će narednih deset godina raspolagati posebnim lovištima koja su ranije definirana odlukom Vlade FBiH.

Foto: FMPVŠ
  • 169
  • 22
  • 0

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić danas je na Igmanu potpisao ugovore s budućim korisnicima posebnih lovišta na području Federacije Bosne i Hercegovine. Potpisivanjem ugovora korisnici će narednih deset godina raspolagati posebnim lovištima koja su ranije definirana odlukom Vlade FBiH.

"Brojno stanje pojedinih vrsta divljači je često svođeno na minimum, nakon čega je uvijek slijedio dug i mukotrpan put do oporavka, odnosno do poboljšanja stanja divljači u lovištima Bosne i Hercegovine. Današnjim činom potpisivanja ugovora predali smo posebna lovišta na gospodarenje za naredni desetogodišnji period", rekao je Hrnjić istakavši kako je uvjeren da će korisnici primjenom mjera kao što su zaštita divljači, uzgoj divljači i uređenje lovišta, doprinijeti očuvanju biološke raznolikosti ekoloških sistema i ravnoteže u prirodnim staništima divljači. 

Korisnici posebnih lovišta su: KJP "Sarajevo šume" d.o.o. Sarajevo (Igman – Bjelašnica), ŠGD "Hercegbosanske šume" d.o.o. Kupres (Hrbljine-Kujača), ŠPD "Unsko-sanske šume" d.o.o. Bosanska Krupa (Plješevica), JP "Šume Tuzlanskog kantona" d.d. Kladanj (Konjuh) i JP "Park prirode Hutovo blato" Karaotok-Čapljina (Hutovo blato).

Vlada FBiH je prepoznala važnost posebnih lovišta, kao i potrebe savremenog lovnog gospodarenja, te je uvažavajući međunarodne konvencije i pojedinačne specifičnosti svakog lovišta prema strukturi površina, prirodnim pogodnostima i vrstama divljači donijela 2012. godine Odluku o osnivanju posebnih lovišta na teritoriji Federacije BiH i potvrdila status posebnih lovišta Igman-Bjelašnica, Hrbljine-Kujača, Plješevica,
Konjuh i Hutovo Blato, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.


Tagovi

Lovišta Šume Kemal Hrnjić Šumarstvo Lov Ugovori


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]