Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Park prirode
  • 03.04.2021. 14:30
  • Sarajevsko-romanijska regija, Republika Srpska, Rogatica

Park prirode Prača proglašen zaštićenim područjem, uspostavljen i režim zaštite I stepena

Pomenuta odluka donijeta je u cilju očuvanja prirodnih bogatstava u našoj zemlji, ali i kako bi se postigao balans između prirode i aktivnosti čovjeka.

Foto: Maja Celing Celić (ilustracija)
  • 140
  • 16
  • 0

Kako se navodi u Vladi Republike Srpske, donešena je Odluka o proglašenju i Parka prirode Prača zaštićenim područjem klisurasto - kanjonske doline istoimene rijeke, obuhvatajući pri tom i pećine Govješticu i Banja Stijenu.

Prača spada u park prirode kategorije 5., tačnije spada u zaštićene pejzaže i nosi naziv "Park prirode Prača", stoji u zvaničnom saopštenju Vlade RS. 

Temelj vrijednosti ovog prirodnog parka čini upravo kanjonska dolina rijeke Prače, koja ima veliki broj podzemnih oblika kraškog reljefa, Najvažniji među njima su pećinski sistemi Govještice, oni svojom dužinom od 9.870 metara predstavljaju najdužu pećinu na teritoriji Republike Srpske. Pećina Banja Stijena karakteristična je po svom velikom bogatstvu i raznovrsnosti stalagmita i stalaktita, odnosno, pećinskog nakita. Takođe, zastupljen je i znatan broj endemičnih i reliktnih vrsta u okolini kanjona Prače. 

Pomenuta odluka donijeta je u cilju očuvanja prirodnih bogatstava u našoj zemlji, ali i zbog nastojanja da se upravljanje zaštićenim područjima zasniva na postojanju sklada između potrebe da se zaštiti priroda i sa druge strane aktivnosti čovjeka koje su stalno prisutne. 

Mora postojati sklad između prirode i aktivnosti čovjeka

Prirodni park Prača prostire se na teritoriji opštine Rogatice, čija je ukupna površina od 4.067,89 hektara. Duž čitave površine ovog prirodnog bogatstva u dolini rijeke, uspostavljen je režim zaštite I i II stepena. Rukovođenje ovim parkom povjereno je Šumama Republike Srpske, tačnije, Šumskom gazdinstvu Sjemeć, u Rogatici. 

U obnovu ergele Vučijak, Vlada RS ulaže 300.000 KM

Podsjetimo, Vlada RS prošle godine usvojila je informaciju o stanju još jednog prirodnog blaga Bosne i Hercegovine, odnosno u Javnoj ustanovi Ergela Vučijak Prnjavor, kao i prijedlog mjera za njeno obnavljanje.

"Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i Ministarstvo finansija, zaduženi su da ispitaju mogućnosti obezbjeđenja 300.000 KM za rekonstrukciju i adaptaciju postojećih štalskih objekata u JU Ergela Vučijak, Prnjavor u 2020. godini", rečeno je tada u Vladinom saopštenju.

Ova Javna ustanova osnovana je davne 1946. godine, od kada je u vlasništvu SFRJ i služila za potrebe JNA. Od 1990. godine do danas, vlasnička struktura se mijenjala četiri puta. Vlada RS postala je vlasnik ergele u 2010. godini i tada za nju platila milion KM.


Tagovi

Zaštićena područja Prirodna bogatstva Prirodni park Park Prača Kraški reljef Pećinski sistemi Pećinski nakit


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]