Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krađa šume
  • 21.09.2019. 12:30

Otkriveno: Tri osobe šumskom gazdinstvu pričinile štetu od 240.000 KM?

Sumnja se da su tri osobe čiji su inicijali N.G, R.Č. i D.V. vršenjem krivičnih djela protiv službene dužnosti, privrede i platnog prometa načinili štetu šumskom gazdinstvu od oko 240.000 KM.

Foto: Depositphotos/vladvitek
  • 225
  • 20
  • 0

Službenici Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske podnijeli su Okružnom javnom tužiteljstvu Banjaluka izvještaj protiv tri osobe zbog sumnje da su vršenjem krivičnih djela protiv službene dužnosti, privrede i platnog prometa načinili štetu šumskom gazdinstvu od oko 240.000 KM.

Izvještaj je podnesen protiv osoba čiji su inicijali N.G, R.Č. i D.V., priopćeno je iz MUP-a Srpske.

U priopćenju se navodi da su N.G. u svojstvu službenog lica u šumskom gazdinstvu i R.Č. kao odgovorno lice u pravnom licu iz Kotor Varoša svojim potpisom i pečatom preduzeća ovjerili račune, kojima su šumskom gazdinstvu fakturirani radovi sječe i izvoza šumskih drvnih sortimenata iz dva odjela, iako su znali da su te radove izvršili radnici tog šumskog gazdinstva, prenosi Hercegovina Info.

Na ovaj način pribavljena je protupravna imovinska korist pravnom licu iz Kotor Varoša.

"Također, suprotno odredbama ugovora i izvođačkog projekta, određeni radovi, koje su izveli radnici pravnog lica, fakturirani su po većoj cijeni od ugovorene, te da je za tu razliku oštećeno šumsko gazdinstvo", navodi se u priopćenju.

Trećeprijavljeno lice čiji su inicijali D.V. u svojstvu službenog lica u šumskom gazdinstvu je u namjeri da se prikriju učinci i zarade radnika na poslovima sječe i izvlačenja šumskih drvih sortimenata u odjelima naredilo izmjenu šihtarice, a u prethodnom dogovoru sa N.G i R.Č.

Srna neslužbeno saznaje da je izvještaj podnesen protiv direktora Šumskog gazdinstva "Oštrelj" Neđe Galića, direktora "Vrbanja šuma" Radislava Čupića i šefa službe proizvodnje šumskog gazdinstva Dragana Vukčevića.

"Sječa" direktora u Šumama Srpske - smijenjeno četvero direktora

Prema neslužbenim saznanjima Srne, Galić je naredio da radnicima gazdinstva "Oštrelj" da isjeku šumu iz odjela 71 i 114/1, a traktorima da izvuku drvo iz odjela 114/1. Osim toga, potpisao je i prihvatio sedam računa od "Vrbanja šuma" kao da su oni to odradili, što je bilo dogovoreno ugovorom.

Direktor "Vrbanja šuma" Radislav Čupić je poslao za isti taj posao, koji radnici njegovog gazdinstva nisu odradili, osam faktura koje je naplatio.

Šef službe proizvodnje šumskog gazdinstva Dragan Vukčević je naredio poslovođama sjekača i traktorista da radnicima koji su sve to radili, izmijene šihterice i upišu da su bili na poslu, ali da nisu radili. Posao im je kasnije isplaćen na ruke.

Direktor Šumskog gazdinstva "Oštrelj" se sumnjiči da je naredio izradu projekta izgradnje puta - traktorske vlake u odjelu 71, što je bilo u suprotnosti sa izvođačkim projektom i Zakonom o šumama Republike Srpske.

Ti radovi su izvršeni traktorima po cijeni od 31 KM, umjesto animalom/konjima po cijeni od 21 KM.


Tagovi

Krađa šume Protupravna imovinska korist Šume RS Sumnjiče se


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.