Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Do 31. marta
  • 03.01.2023. 16:30

Omogućen lov fazana iz vještačkog uzgoja sa psima ptičarima

Lov fazana pijevca i koke iz slobodne prirode dozvoljeno je loviti u periodu od 15. septembra do 5. januara

Foto: Depositphotos/Tarpan (ilustracija)
  • 125
  • 15
  • 0

Lovački savez Republike Srpske saopćio je da je lov fazana iz vještačkog uzgoja sa psima ptičarima omogućen u periodu od 15. januara do 31. marta. Kako su naveli, zbog čestih pitanja korisnika lovišta o načinu lova zatražili su i mišljenje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, koje se pozvalo na Zakon o lovstvu, a u kojem je navedeno da je zabranjeno sa psima proganjati divljač zan terena određenog za trening u periodu od 15. januara do 31. jula.

"Polazeći od citirane zakonske odredbe i stručnog mišljenja Kinološkog saveza Republike Srpske u kojem je navedeno da svi psi ptičari (Vll FCl grupa), su radna grupa pasa koji love u neposrednoj blizini lovaca (vodiča), i koji u svakom momentu ostvaruje kontrolu i komunikaciju sa psom, Ministarstvo je mišljenja da lovački psi ptičari ne uzenemiravaju i ne proganjaju divljač zbog čega se mogu koristiti u lovu fazana (Phasianus spp. L.), pijevca i koke iz vještačkog uzgoja u dijelu lovišta u koji su uneseni i u skladu sa Naredbom o vremenu lova lovostajem zaštićene divljači, odnosno do 31.03.", navedeno je u odgovoru resornog ministarstva.

Ptice pojedoše zasijano sjeme - kako ih otjerati?

Savez podsjeća korisnike lovišta da je naredbom o vremenu lova lovostajem zaštićene divljači propisano da je lov fazana pijevca i koke iz slobodne prirode dozvoljeno loviti u periodu od 15. septembra do 5. januara, dok je lov fazana pijevca i koka iz vještačkog uzgoja dozvoljeno loviti od 15. septembra do 31. marta, ali isključivo na terenima na kojima su isti uneseni u lovište.


Tagovi

Ptice Lovište Fazan Lov na fazana


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.