Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sanski Most
  • 28.03.2024. 12:00
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sanski Most

Odobren odstrel mrkog medvjeda, uskoro lov na komercijalnoj osnovi

Dugo vremena je medvjed bio zaštićena vrsta na ovim prostorima, ali su se u međuvremenu njegovo brojno stanje i reprodukcija značajno povećali

Foto: Depositphotos/wes242
  • 240
  • 55
  • 0

Lovačko društvo "Sana" dobilo je dozvolu za odstrel mrkog medvjeda. Nakon skoro dvije decenije narednih dana se očekuje lov na ovu divlju životinju, a potvrdu za organizaciju lova dao je predsjednik društva, Senad Kljajić, ističući kako su ispunjeni svi potrebni uslovi za ovakvu aktivnost.

Dugo vremena je medvjed bio zaštićena vrsta na ovim prostorima, ali su se u međuvremenu njegovo brojno stanje i reprodukcija značajno povećali. Prema ranijim procjenama, samo na području kojim gazduje ovo lovačko društvo obitava više od stotinu primjeraka, javlja RTV Sana.

Posljednjih godina često su prijavljivane štete koje su medvjedi činili na poljoprivrednim dobrima i imovini. Lov na medvjeda je za svakog lovca posebna atrakcija, a kada je u pitanju predstojeći lov on će biti organiziran na komercijalnoj osnovi.

Grmečki medo ojadio Mićine košnice, pa se dao u berbu voća

Cijene za kotizaciju i odstrel određen je na osnovu pravilnika kojeg je odredila Vlada Federacije BiH. Sav prihod koji se ostvari u ovome vidu lova poslužiT će LD "Sana" za njihove redovne aktivnosti kao što su prehrana divljači i održavanje lovišta.

Planiran je odstrel dvije jedinke medvjeda, a u narednoj lovnoj sezoni ukupno četiri primjerka.


Tagovi

Mrki medvjed Odstrel medvjeda LD Sana Lov na medvjeda Senad Kljajić Divljač Štete od divljači


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]