Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodi od drveta
  • 03.07.2020. 09:30

Od sad bez kontrole kvaliteta kod izvoza drvnih sortimenata iz BiH?

Ovom odlukom žele se otkloniti negativne posljedice neusklađenosti u proizvodnji i troškovima kontrole kvaliteta proizvoda prilikom izvoza, a koji se naplaćuju u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Foto: Facebook/Hercegbosanske šume Kupres
  • 152
  • 9
  • 0

Do sada su proizvodi od drveta i cjelokupni drvni sortiment, podlijegali kontroli kvaliteta kod uvoza i izvoza iz naše zemlje. Juče je federalna vlada izmjenila tu Odluku tako da je ukinuta obaveza kod kontrole kvaliteta izvoza trupaca, rezane građe, drveta za ogrijev i suhu destilaciju, kao i kod celuloznog i oblog tehničkog drveta, stoji u saopćenju Vlade FBiH.  

Ovom odlukom žele se otkloniti negativne posljedice neusklađenosti u proizvodnji i troškovima kontrolisanja kvaliteta ovih proizvoda prilikom izvoza, a koji se naplaćuju u Federaciji Bosne i Hercegovine, ali takođe nastoji se olakšati poslovanje privrednicima i smanjiti parafiskalni nameti. 

Kada je riječ o administraciji, u našoj zemlji primjenjuju se različiti važeći entitetski propisi i postupci u izvozu poljoprivrednih proizvoda i njihovih prerađevina, kao i kvaliteta industrijskih proizvoda, kod uvoza i izvoza.

U BiH važe različiti propisi o kontroli kvaliteta

Prema Odluci o kontroli kvaliteta, kod izvoza, ovoj obavezi podliježu drvni sortimenti pa su privrednici koji izvoze navedene proizvode preko graničnih prijelaza na kojima kontrolu kvaliteta obavlja Federalna uprava za inspekcijske poslove, dužni imati uvjerenje o kontroli kvaliteta tih proizvoda namijenjenih izvozu.

Nasuprot tome, na graničnim prijelazima na kojima kontrolu kvaliteta obavljaju nadležne inspekcije Republike Srpske i Brčko Distrikta BiH, ne obavlja se nikakvo kontrolisanje prilikom izvoza. Visina troškova i obaveza kontrole kvaliteta navedenih izvoznih proizvoda, uslovljava veći broj izvoznika koji imaju poslovno sjedište u Federaciji BiH da robu izvoze preko prijelaza koje pokrivaju inspekcije RS i Brčko Distrikta BiH.

Olakšati poslovanje i smanjiti namete?

Usljed toga, kako bi se olakšalo poslovanje privrednim subjektima i smanjili parafiskalni nameti, definisano je kao neophodnost usklađivanje procedura inspekcijskih organa u entitetima i Brčko Distriktu BiH, prilikom pregleda roba u prekograničnom prometu.

Shodno tome, izmijenjena je i Odluka o određivanju proizvoda za koje kontrolu kvaliteta obavljaju preduzeća, koja je ovlastilo Federalno ministarstvo trgovine, čime je ukinuta obaveza kontrolisanja kvaliteta od strane ovlaštenih preduzeća pri izvozu trupaca, rezane građe, drveta za ogrjev i suhu destilaciju, celuloznog i oblog tehničkog drveta.

Domaća proizvodnja u šumarskom sektoru bilježi pozitivan trend

Podsjećamo da je prema Federalnom zavodu za statistiku, ukupna proizvodnja u šumarskom sektoru, u Federaciji Bosne i Hercegovine, za period od jaunara do maja ove godine, u poređenju sa istim periodom u 2019. godini, veća za 16.000 metara kubnih, odnosno 2,3 odsto.


Tagovi

Proizvodi od drveta Izvoz drvnih prerađevina Drvni sortiment Kontrola kvaliteta poljoprivrednih proizvoda Negativne posljedice Nadležne inspekcije Šumarski sektor


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.