Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oštrelj
  • 23.03.2018. 07:00

O Titovom vozu brine Šumarija Bosanski Petrovac

Voz je u dobrom stanju za što posebnu zaslugu ima ŠPD "Unsko-sanske šume" d.o.o Bosanska Krupa koje je 2006. i 2007. godine finansiralo i izvelo restauracijsko-konzervatorske radove te uredilo cijeli kompleks.

Foto: Unsko-sanske šume
  • 495
  • 118
  • 0

Svaki posjet šumi je blagotvoran za psihofizičko zdravlje. A kad na takvom izletu naiđete na znamenitost poput voza Ćire, poznatijeg kao Titov voz, na Oštrelju, posjet će biti još zanimljiviji i sadržajniji. 

Ovaj je voz jedna od znamenitosti u ŠPD "Unsko-sanske šume" d.o.o Bosanska Krupa. Taj se spomenik ljudske tehnologije i historije nalazi na području Podružnice "Šumarija" Bosanski Petrovac u 10. odjelu Gospodarske jedinice "Osječenica-Bosanski Petrovac" na bivšem uskotračnom kolosijeku koji vodi prema Javorovoj kosi, odnosno Osječenici. Proglašen je nacionalnim spomenikom BiH., stoji na stranicama Unsko-sanskih šuma. 

Voz se sastoji od lokomotive i četiri vagona. Parna lokomotiva oznake znov n. 12 Maffei 2438/1904 je proizvedena u njemačkom preduzeću Krauss-Maffei 1904. godine. Vozila je isključivo na Steinbeisovim, odnosno Šipadovim prugama

Voz je u dobrom stanju za što posebnu zaslugu ima ŠPD "Unsko-sanske šume" d.o.o Bosanska Krupa koje je 2006. i 2007. godine finansiralo i izvelo restauracijsko-konzervatorske radove te uredilo cijeli kompleks.  

Inače, prevoj Oštrelj se nalazi na razmeđi dvaju šumom bogatih planina Osječenice i Klekovače. Poznat je kao vazdušna banja i vrijedno klimatsko odmaralište.  Zbog velike koncentracije ozona, Oštrelj je klimatski centar među najvećim u Evropi. Ondje se nalaze tereni za planinarenje, izlete i lov. 


 


Tagovi

Titov voz Voz Ćiro Oštrelj Unsko-sanske šume


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.