Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nacrt Zakona o šumama
  • 14.03.2017. 10:00

Novim zakonom pokreće se oporavak šuma

Još od 2009. godine kad je Ustavni sud FBiH poništio stari zakon nema nikakvog uređenja u šumarstvu. Prihvaćanjem Nacrta zakona o šumama napokon slijedi oporavak šuma.

Foto: hbsume.ba
  • 1.066
  • 72
  • 0

U Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine održana je centralna javna rasprava vezano za Nacrt zakona o šumama koju je otvorio federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, ističući značaj usvajanja ovog zakona u cilju uređenja ove oblasti, zaštite i iskorištavanja potencijala šuma za razvoj privrede.

Federalni ministar Dedić je u svome izlaganju podsjetio da šume zauzimaju 60 posto Federacije i da se danas ta ogromna površina nalazi van zakona. Još od 2009. godine kad je Ustavni sud FBiH poništio stari zakon nema nikakvog uređenja u ovoj oblasti. Šume su, istaknuto je, bile na margini djelovanja prijašnjih ministara, jer se u kontekstu nadležnosti ministarstva već godinama govori uglavnom o poticajima.

Bez strategije osam godina

"Nismo imali definisane ni osnovne pojmove. Drugim riječima nije se ni znalo ko je vlasnik šuma, ko upravlja šumama, ko snosi odgovornost, nije postojala nikakva strategija kako da upravljamo ovim resursom. Svaki kanton je donosio sopstvene zakone i propise. Zbog ovog nemara svake godine naša privreda trpi milionske štete", kazao je Dedić.

Novim zakonom se prvenstveno štiti šuma i šumsko zemljište i osigurava trajnost gospodarenja. Veliki, ako ne i najveći problem Zakona o šumama iz 2002. godine je što je postojala mogućnost prebacivanja odgovornosti na drugog po pitanju čuvanja i zaštite šuma. U novom Nacrtu zakona o šumama precizno je istaknuto ko upravlja, ko gospodari i čuva, a ko vrši nadzor nad obavljanjem poslova u šumarstvu, kao i sankcije za nepoštivanje zakona.

Štete su nanesene privredi, ali i samim šumama. Bez zakona, istakao je ministar, šume su jednostavno propadale. Nije se radilo na pošumljavanju, sanaciji, reprodukciji. Ovim zakonom će se započeti proces oporavka naših šuma. Do osiromašenja šuma dolazilo je tokom proteklih godina i zbog bespravne sječe suma i zauzimanja šumskog zemljišta te zato nacrt zakona predviđa uvođenje visokih kazni za prekršaje.

Visoke kazne za prekršaje

Nakon oporavka šume imaju potencijal da postanu jedan od bitnih faktora privrednog razvoja Federacije.

"Mi imamo velike mogućnosti kad je u pitanju drvna industrija. I bez zakona prosle godine je izvoz u ovoj industriji zabilježio rast od preko 12 posto. Imamo priliku da tu statistiku poboljšamo pa da u drvnoj industriji otvorimo nova radna mjesta", ističe Dedić.

Od novih rješenja će, kako se navodi, uglavnom profitirati domaći privrednici. Nacrt zakona, kaže ministar, predviđa da će kriterij za raspodjelu sirovine favorizirati tvrtke koje imaju finalni proizvod.

"Dakle insistirat ćemo na tome da potičemo produkciju namještaja i drugih drvnih proizvoda u Federaciji, a ne da se drvo izvozi pa prerađuje u inostranstvu. Do sada mi smo uglavnom rasprodavali šume bez da radimo na razvoju domaće industrije", navodi Dedić.

Napominjemo da je Nacrt zakona o šumama prihvaćen od strane Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i od strane Doma naroda u nastavku 15. sjednice održane 15.12.2016. godine, nakon čega je predlagač bio zadužen da u roku od 90 dana provede javnu raspravu i izradi Prijedlog zakona o šumama. Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je u ime predlagača zakona, u periodu od 06.02. do 03.03. 2017. godine, provelo javne rasprave u svim kantonima, kao i centralnu javnu raspravu.

Foto: hbsume.ba


Tagovi

Šume Zakon Oporavak


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.