Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ogrijev
  • 27.07.2023. 13:30

Niža cijena peleta i ostalog ogrijeva, ali nema kupaca

Zaštitnici prava potrošača kažu da građani nemaju platežnu moć.

Foto: Depositphoto/tchara
  • 403
  • 37
  • 0

Pala je cijena peleta, ali i potražnja, izvještava Glas Srpske. Većina građana tokom ljeta pripremi ogrjev za hladnije dane, ali je ove godine situacija nešto drugačija. Trgovci ističu da je uprkos nižoj cijeni potražnja mala. Ukupna cijena zavisi od vrste drveta i da li je určunat prevoz.

Rijetki kupci

U drvnoj industriji “Karać” iz Laktaša kažu da je cijena peleta ove godine 500 KM/t, dok je u maju prošle godine bila 595 KM. Pretpostavljaju da građani imaju zalihe.

Menadžer prodaje “Fagus grupe” iz Banjaluke Branko Malijević kaže da su oni bazirani na izvoz u EU. Najviše izvoze u Austriju, Njemačku, Italiju i Sloveniju. Ističe da su u odnosu na prošlu godinu cijene znatno otišle ka "Tona peleta sada oko 250 evra, ali je pala i sama potražnja."

Nema potražnje za ogrjevnim drvetom

Cijene drva ostale su uglavnom na prošlogodišnjem nivou, a prodavci kažu da ih ovih dana zovu tek rijetki kupci, što nije bio proteklih godina.

Božidar Lazić iz Modriče koji prodaje bukvu i grab, kaže da je cijena po metru 100 maraka te ističe da nema velike potražnje. Naveo je da građani slabo kupuju, a cijene su ostale iste kao prošle godine.

Trgovac bukve i hrasta iz Istočnog Sarajeva kaže da je potražnja loša te ističe da je cijena 140 KM po metru kubnom, što je nešto niže nego lani. Kupaca je manje, jer su mnogi prešli da se griju na struju.

U Mrkonjić Gradu je drugačija situacija. Borislav Perić kaže da se građani već uveliko pripremaju za zimu i da obično kupuju po deset metara drveta, što izađe oko 1.200 maraka sa prevozom.

Za stanovništvo previsoke cijene

Zaštitnici prava potrošača kažu da je slabija potražnja posljedica platežne moći građana.

"Platežna moć je toliko pala da mnogi građani gledaju da ogrev kupuju na rate i čekaju određene subvencije. Razloga je mnogo što je manja potražnja, a glavni je taj što nema novca", rekla je direktorica Udruženja za zaštitu potrošača “Don” iz Prijedora Murisa Marić. Dodala je da su prošle godine cijene bile naduvane i da su konačno pale. Danak je uzelo što su proizvođači htjeli sve da izvezi i ništa ne prodaju domaćem tržištu.

Potrošači koji se griju na ugalj za tonu trebaju izdvojiti od 180 do 240 KM u zavisnosti od vrste uglja i toga da li je uračunat prevoz.


Tagovi

Pelet Ogrjevno drvo Cijena peleta Cijena ogrjeva Ugalj Cijena drveta Cijena uglja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kritično je: Dugotrajna suša i rekordne temperature imaju vrlo negativan utjecaj na Sredozemlje, stoji u najnovijem izvješću Zajedničkog istraživačkog centra Komisije (JRC).
Uskoro više!