• Uvoz tikovine
  • 24.06.2020. 07:30

Nezakonita sječa: Na EU tržištu tikovina iz Mianmara

Preporuka Europske komisije je da se uvoz drva i proizvoda od tikovine iz Mianmara na jedinstveno tržište Europske unije svede na minimum, odnosno da se obustavi uvoz i promet predmetne robe.

Foto: Depositphotos/iammotos
  • 56
  • 6
  • 0

Europska komisija je procijenila da je u Mianmaru, državi u jugoistočnoj Aziji, trenutno prisutan visok rizik od nezakonite sječe drva tikovine. Zbog nemogućnosti svođenja visokog rizika na nivou zanemarivog, preporuka je Europske komisije da se uvoz ove sirovine i proizvoda izrađenih od nje, iz Mianmara na jedinstveno tržište Europske unije svede na minimum, odnosno da se obustavi njihov uvoz i promet.

Europske kompanije i dalje krše pravila uvoza ?

Prošli mjesec je Agencija za istraživanje okoliša (EIA) objavila da europske firme nastavljaju kršiti pravila te da su prikrile promet u vrijednosti od milion dolara, uprkos izvršnim tijelima i samoj Komisiji koja je još 2018. godine zaključila da on ne udovoljava uslovima iz Uredbe EU o drvu (EUTR), a kako bi se spriječio ilegalan uvoz na tržište EU.

Prema tome bi se uvoznici trebali suzdržati od stavljanja tikovine iz te zemlje na europsko tržište. Mnoge su države odgovorne i zaustavile su promet te vrste drveta koje je poznato po svojoj dugovječnosti i otpornosti na sve vremenske uticaje. Međutim, istragom je utvrđeno da ga šest europskih kompanija još uvijek uvozi u EU kupujući tikovinu i od hrvatskog dobavljača i tako zaobilaze pravila EU.

Hrvatska i Italija najveći uvoznici

Prema analizi iz februara 2020., susjedna Hrvatska je u Europi druga najznačajnija ulazna tačka za tikovinu i odgovorna je za 10% uvoza u prva dva mjeseca ove godine. Ipak, i dalje je najznačajniji uvoznik Italija koja je odgovorna za čak 71% cjelokupnog europskog prometa ove godine. Tu su još i Španija, Poljska, Francuska, Švedska i Grčka. Italijanski se od 2015. godišnje povećao za 4.000 tona što je vrijednost od 25,1 miliona eura.

Masovna prenamjena zemljišta iz šumskih u poljoprivredna i izlovljavanje, krivci za Covid-19?

Njemački, belgijski i nizozemski je drastično pao nakon snažnih sprovedenih aktivnosti u ljeto 2018. godine. Istovremeno, porastao je u pet država članica EU: Švedskoj, Češkoj, Italiji, Hrvatskoj i Grčkoj

Pet visokorizičnih ulaznih tački

Analiza trgovinskih podataka za 2019. otkriva da su Hrvatska, Češka, Grčka, Italija, a u manjoj mjeri i Švedska, postale visoko rizične ulazne tačke za poduzeća koja pokušavaju zaobići sprovođenje EUTR-a kako bi u Europu unijele tikovinu.

Hoćeš posaditi drvo? Može! Ali napravi to pametno i odgovorno!

Snažne akcije sprovođenja u Češkoj su zatvorile trgovinu, a uz izvještaj procjene uticaja na okoliš, koji sada otkriva i djelovanje susjedne Hrvatske protiv uvoznika, ostavlja samo nekoliko zemalja koje još uvijek dovoze tikovinu iz Mianmara.

Šta poduzeti?

Zbog novih dokaza koji pokazuju nedosljedno sprovođenje europskog zakona u državama članicama i porast firmi koje namjerno iskorištavaju postojeće rupe u zakonu u svoju korist iz forest-trend poručuju da je vrijeme za reformisanje EUTR-a kako bi se pojačalo ovlaštenje službenika za sprovođenje zakona te kako bi istražili i djelovali protiv trgovaca te zaplijenili proizvode.

Zatim, određivanje snabdjevenih lanaca kako u zemlji u kojoj je drvo prvi put stavljeno na jedinstveno tržište, tako i u svim državama članicama EU-a u kojima se drvom naknadno trguje, izjednačilo bi igrače i zatvorilo rupe u zakonu koje su do sada koristili. Smatraju i da je važno kazniti kompanije koje namjerno zaobilaze pravila EU te da ove lekcije treba primijeniti na druge zakone o lancu nabavke u EU.


Tagovi

Tikovina Mianmar Uvoz Uvoz tikovine Europska komisija EUTR EIA


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.