Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gubar
  • 24.06.2021. 11:45
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Trebinje

Napad gubara: Ugrožene šume, drveće je bez lišća kao da je januar!

U proteklih dvadeset dana gusjenice su opustošile lišće, uglavnom hrastove šume, na nekoliko lokaliteta u blizini Trebinja.

Foto: Marija Manojlović
  • 378
  • 183
  • 0

Oko magistralnog puta Trebinje - Ljubinje drveće je bez lišća kao da je zima. U selu Kočela mještani su nam rekli da ne pamte ovakvu situaciju.

"Sve što nije tretirano je nastradalo, osim recimo jasena i drijena, na koje je sad došao red. Bukvalno imamo osjećaj da smo u januaru a ne u junu mjesecu. Ljudi jednostavno nisu imali nikakvu mogućnost da reaguju na sve to što se desilo. Jedino smo uspjeli da spasimo voće i nešto što je bliže kuće", kaže za Agroklub Dejan Tarana, iz Kočele. Napominje da tamo gdje se voće nije tretiralo, stradalo je bukvalno do pruta !

"Sada kada je ogoljelo šumu, silazi i na povrtltarske kulture. Kod jednog komšije je napalo i te usjeve pa se čovjek muči, svaki dan bukvalno prska da bi zaštitio ono što se može spasiti", napominje naš sagovornik.

Pribojava se da će zbog te štetočine i vrućine i požari, koji su itekako česta pojava u ovim krajevima, tokom ljeta biti samo još intezivniji. Gusjenica je bilo i ranije, ali nikad ovoliko, kaže Dejanov komšija Mirko Tarana.

Najviše voli hrastovu šumu 

"To je bila tolika najezda gusjenica da ja u 71. godini života takvo nešto nisam zapamtio. Bilo ih je i ranije ali u daleko manjem obimu. Sad su sve kompletno obrstile", otkriva nam komšija Mirko. Dodaje da obično ide na hrastovu šumu, jasenovina je malo gorča pa zato ne preferira nju. Napada trešnju i sve što ima slađi list, koji potpuno obrsti. Da li će ovo uticati i na sušenje stabala, kaže da ne zna, ali da nije dobro jer je nastupilo ljeto.

Iz Centra za gazdovanje kršom kažu da je riječ o napadu gubara, insekta koji štete pričinjava uglavnom lišćarskim šumama. Na udaru se našlo nekoliko lokaliteta na području grada Trebinje.

Sve biljne vrste koje imaju slađi list su ugrožene

"Ove godine, imamo veliki napad gubara u Trebinjskoj šumi, no nije zastupljen samo u tom rejonu. Javlja se i u predjelu Moska, Jasena, ali i na Klobuku, ipak manje nego u Trebinjskoj šumi". kaže nam Jovana Petijević, rukovodilac Službe za uzgoj i zaštitu. Takođe ističe da je ovdje najvidljivi jer je tu dominantan hrast medunac a pomenutoj štetočini je poslastica upravo on. Napada i kljen, drač, jasen mu ostaje kao posljednja vrsta koju će parazitirati. Ugrožava i veliki broj voćkarica, što dovodi do smanjenog uroda, ukazuje Petijević.

Objašnjava da se u ovom stadijumu trenutno ništa ne može uraditi.

"Za sada nema rješenja. U trenutnoj fazi možemo samo da pratimo, čekamo jesen i da od septembra sprovedemo mjere kako bismo spasili šumu".

Kao posljedice napada gubara mogu se očekivati manji prirast stabala i kod voćkarica manji urod. Petijević naglašava da je važno spriječiti da se ovaj scenario ne dogodi i naredne sezone i u tom slučaju treba ukloniti gnijezda i jaja kako ne bi došlo do gradacije gubara.


Tagovi

Napad gubara Hrastova šuma Sušenje stabala Drveće bez lišća Vrućine i požari Dejan Tarana Mirko Tarana Jovana Petijević


Autorica

Marija Manojlović

Više [+]

Diplomirana novinarka sa višegodišnjim iskustvom rada u medijima. Ljubiteljica prirode i svega što ima veze sa selom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]