Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konferencija
  • 12.03.2024. 15:00
  • Kanton 10 (Hercegbosanska županija), Federacija Bosne i Hercegovine, Kupres

Na Kupres stižu evropski stručnjaci iz oblasti šumasrtva

S obzirom na vrlo intenzivne promjene koje se događaju na svjetskom tržištu glavna tema ovogodišnjeg skupa je "Globalni utjecaj na cijene i tržište".

Foto: Depositphotos/2daydesign
  • 155
  • 43
  • 0

Međunarodna konferencija "Kupres - Modernizacija šumarstva u BiH", ove godine će se održati 21. i 22. marta, a kako je najavljeno, okupit će vodeće stručnjake iz područja šumarstva i prerade drva. Osim predstavnika domaćih institucija, najavljen je i dolazak sektorskih učesnika iz država članica Evropske unije (Hrvatska, Slovenija, Austrija) te iz zemalja jugoistočne Evrope (Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija).

Pored ostalog, prisutni će imati piliku čuti presjek aktivnosti u području modernizacije šumarstva, govorit će se o stručnoj edukaciji kadrova, kao i korištenju evropskih sredstava u modernizaciji sektora. Očekuje se kako će na Kupresu boraviti i stručnjaci iz globalne certifikacijske sheme FSC, različiti ekolozi i stručnjaci za okoliš, požare i elementarne nepogode, kao i vodeći naučnici i istraživači sa šumarskih i drvno-tehnoloških fakulteta u zemljama regije.

Primjena Al tehnologija

Jedan od programskih prioriteta skupa odnosi se na mogućnosti finansiranja sektora šumarstva i drvne industrije iz fondova EU, kao i usklađivanje politika EU i BiH u području šumarstva, te primjena novih tehnologija (AI), odnosno modernizacija svih djelatnosti u lancu šumarstvo-prerada drva.

S obzirom na vrlo intenzivne promjene koje se događaju na svjetskom tržištu glavna tema ovogodišnjeg skupa je "Globalni utjecaj na cijene i tržište".

"Približavanje BiH Evropskoj uniji za mnoge privredne subjekte, posebno za one u javnom vlasništvu, otvara nove mogućnosti pokretanja razvojnih projekata, naručito ako poslovni subjekti već posjeduju kadrovski, razvojni i inovacijski karakter, kao što je to slučaj s većinom u bh. šumarstvu”, naveli su organizatori, ŠGD "Hercegbosanske šume".

S druge strane, kako dodaju, drvoprerađivačke kompanije su glavni kupci šumarstva i one već tradicionalno imaju naglašenu tendenciju ozbiljnog komercijalnog prisustva na evropskom, odnosno globalnom tržištu, gdje i plasiraju svoje drvne proizvode, uz stalnu potrebu za ažurnim informacijama.

Dinamične promjene u općoj geostrategiji i svjetskoj politici, aktuelni ratovi i političke krize nameću i brojne nove teme, a politika EU favorizira šumarstvo kao glavni ponor ugljika u Evropi. CO2 kvote kao i primjena umjetne inteligencije nesumnjivo spadaju u kategoriju glavnih sektorskih prioriteta narednog desetljeća, stoga će biti odgovarajuće zastupljene i u programu konferencije, kao i teme sve većeg utjecaja klimatskih promjena i primjena Zelenog plana EU.

Stižu važni autoriteti

Cilj je i ove godine u Bosnu i Hercegovinu dovesti važne autoritete u području evropskog šumarstva u državnim i privatnim šumama, evropskim pilanama te u ostatku drvne industrije. Konferenciju organiziraju Hercebosanske šume jedno od uspješnijih šumarskih preduzeća u javnom vlasništvu u BiH. Hrvatski drvni klaster - suorganizator konferencije je kroz svoje lobističke kontakte u Briselu osigurao prisustvo stručnjaka evropskih udruženja EUSTAFOR (državne šume) i CEO BOIS (drvna industrija), kao i evropskog udruženja pilana EOS.


Tagovi

Šumarstvo Međunarodna konferencija Hercegbosanske šume Evropski fondovi Al tehnologije Prerada drveta


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.