Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nestašica ogrijeva
  • 12.09.2017. 13:00

Na drva i pelete čekaju i do 20 dana

U banjalučkom kraju je potražnja za drvetom i peletima za ogrijev veća od prošle godine pa prodavači ne mogu zadovoljiti sve potrebe kupaca.

Foto: Pixabay/Monsterkoi
  • 467
  • 29
  • 0

Kada treba nabaviti drva za ogrijev, zima dođe nekako prebrzo. Tako su u Banjoj Luci mnogi pohrlili nabaviti ogrijev, ali će na isporuku drveta ili peleta morati čekati i do 20 dana, jer je zbog velike potražnje došlo do nestašice ovih energenata.

U preduzeću "Lana eksport-import" rekli su da je potražnja za ogrijevom ove godine znatno veća u odnosu na prethodne godine, a da zbog nestašice drveta i peleta trenutno nisu u mogućnosti primati narudžbe, navodi glassrpske.

Tko se zadesi, taj će dobiti ogrijev

"Drva i peleta nemamo, u ponudi je samo briket. Očekujemo da nam uskoro stignu ovi energenti, ali kada i koliko će stići, ne možemo precizirati. Jednostavno je takva situacija, a ogrijev kada stigne, tko se zadesi tu da kupi, taj će i dobiti. Drugačije ne možemo", kazali su u ovom preduzeću.

Prema njihovim riječima, cijena palete cijepanog drveta od 1,7 kubika je 160 KM, dok je tona briketa 260 KM. Kažu kako je prema posljednjoj cijeni, tona peleta bila je 300 KM, međutim, kolika će biti kada dođe, nije poznato. Kažu kako je prošle godine potražnja za peletom bila tek u novembru, a onda ga se nije moglo naći nigdje u gradu.

Kupci poučeni lanjskom situacijom

U preduzeću "Drvoprodeks" iz Karanovca, koje prodaje briket, također kažu da je povećana potražnja za ovim energentom.

"Kupci su ove godine počeli nabavljati ogrijev ranije nego što su to činili lani. Vjerovatno poučeni situacijom od prošle godine kada je tokom zime došlo do nestašice ogrijeva, sada su požurili da se na vrijeme obezbijede. Cijena briketa po toni ostala je kao i lani, pa tona boljeg briketa košta 240 KM, a nešto lošijeg 200 KM", kazali su u "Drvoprodeksu" i dodali da ovaj energent, osim što ga prodaju na domaćem tržištu, izvoze i u druge države.

Pojedini su se građani na vrijeme osigurali ogrijevom, a drugi će morati pričekati jer i prevoznici imaju pune ruke posla, a na isporuku drva mora se čekati danima.

Foto: Pixabay/Monsterkoi


Tagovi

Ogrijev Cijena ogrijeva Cijena drveta Cijena briketa Cijena peleta Potražnja za ogrijevom


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.