• Šumski sortimenti
  • 28.01.2020. 15:30

Mobitelom prate svako drvo - tko ga je obilježio za sječu, tko ga je posjekao, kod koga je završilo

Preduzeće "Unsko-sanske šume" koriste inovativan program u proizvodnji šumskih sortimenata.

Foto: Pixabay/hagenstaadt
  • 1.088
  • 290
  • 0

Haris Koljić i Jasmin Mešić, mladi inženjeri zaposleni u preduzeću "Unsko-sanske šume" osmislili su i razvili jedinstven elektronski program koji omogućava efikasno praćenje proizvodnje šumskih sortimenata i evidentiranje svih mogućih anomalija u ovoj oblasti. 

Program je namijenjen za mobilne telefone i čini ga više aplikacija koje služe za prikupljanje i obradu podataka, pišu Nezavisne

"Programi koji su u upotrebi u našem preduzeću su zastarjeli i oslanjaju se na podatke koji se prikupljaju na konvencionalan način. To često dovodi do konfuzije prilikom obrade podataka, dešava se da oni nisu standardizovani, a jedan isti podatak se evidentira i po nekoliko puta, dok radnici na terenu nemaju uvid u obrađene podatke", kaže Mešić.

Program će osigurati puno efikasnije poslovanje i omogućiti radnicima da na terenu donose prave odluke. Sadrži sedam aplikacija i svaka od njih se odnosi na različite faze proizvodnje. "Aplikacije eliminišu nelogične, računski pogrešne i nepotpune informacije te omogućavaju prikupljanje cijelog niza podataka koji se nisu mogli prikupiti dosadašnjim načinom rada, a pri tome nije potrebno izdvojiti više vremena za njihovo evidentiranje", ističe Koljić. 

Zahvaljujući programu bit će moguće pratiti svako pojedinačno stablo - tko ga je obilježio za sječu, tko ga je posjekao, čak i kod kojeg je kupca završilo, a što će pridonjeti i efikasnijoj borbi protiv zloupotreba i racionalnijem korištenju resursa.


Tagovi

Haris Koljić Jasmin Mešić Unsko-sanske šume Aplikacija Šumski sortimenti Praćenje


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nisam zamišljala da ću u životu šivati maskice.