Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lov
  • 26.02.2019. 10:30
  • Zlatiborski okrug, Čajetina

Miodrag Radivojević na Zlatiboru ulovio vuka

Lovac Miodrag Radivojević iz Čačka je u subotu uvečer na Čavlovcu na Zlatiboru odstrelio vuka, dok je zlatiborska hajka od 150 lovaca prošla bez ulova.

Foto: Miodrag Radivojević
  • 416
  • 100
  • 0

Veliki snijeg, niska temperatura koja je dostizala ispod -10, dok je vjetar skoro ledio dah, nije omelo lovca Miodraga Radivojevića i njegovog kolegu Nemanju Đikića iz Beograda, u susjednoj Srbiji da strpljivo čekaju vuka.

U toku dana primjetili su tragove vuka u snijegu u zoni jezera Ribnica i podnožju Tornika, u dijelu Zlatibora pod imenom Čavlovac. Taj dio pripada javnom preduzeću "Srbija šume".

Ni Tito u svojoj zbirci trofeja nije imao vuka

Miodrag Radivojević kaže da nije osjetio ni zimu, ni strah.  Adrenalin je odradio svoje. Veliki je uspjeh uloviti vuka, jer mnogi iskusni lovci tvrde da je to životinja koja je lukavija i od lisice. Čak ni Tito u svojoj zbirci trofeja nije imao vuka. 

Na području Zlatibora ima šest lovišta. Lovni radnici kažu da već dvije decenije vukovi prelaze terene Zlatibora i Tare. Nanose velike štete domaćinima, naročito stadima ovaca, kao i srnećoj divljači. Uglavnom je to područje koje pripada lovačkim udruženjima. Na području JP "Srbija šume", gde je ulovljen vuk, primjećeni su tragovi sedam vukova.  Ovo je bio komercijalni lov i lov su nadgledali Savo Bešević iz JP "Srbija Šume" i lovočuvar Radojko Đurđić.

Vukovi pojeli dva ždrebeta iz ergele Borike

A Miodrag ima još jedan razlog da bude ponosan na svoj ulov. Na Zlatiboru se održavao (od 22. do 24. februra) 37. Sabor lovaca i tradicionalna hajka na vuka, u kojoj učestvuje dosta lovaca iz zemlje i inostranstva.

Hajka prošla bez ulova

Već godinama, skoro svaka hajka prođe bez ulova, pa je tako bilo i ove godine. Hajka na vuka se odvijala na području Murtenice.

"Na hajci je učestvovalo oko 150 lovaca iz naše Srbije, iz svih republika bivše Jugoslavije, a bilo je lovaca i iz Austrije. Odstrela nije bilo, a nisu primjećeni ni tragovi vuka. Jutros je vrijeme bilo hladno, ali sunčano i lijepo za lov", rekao je Milan Knežević, predsjednik lovačkog udruženja "Zlatibor", koje je organizator ovog Sabora.

 Iskusni lovci tvrde da je vuk lukaviji i od lisice (Foto: Miodrag Radivojević )

Vukovi su ovog puta nadmudrili grupe lovaca raspoređenih po vrletima Murtenice, ali kako kažu, nastaviće borbu kao što to čine već 120 godina organizovanog lovstva. 

Vuk je u Srbiji bio i ostao sinonim za inteligenciju, moć, vlast, hrabrost, kao i za prepredenost, lukavost i opreznost.

U Srbiji brojnost populacije vuka u blagom porastu

Ovdašnji lovci kažu da je vuk životinja koja se ne može uloviti svakog dana. Veoma je mudra. Onaj ko je ulovio vuka, to je veliki uspjeh za lovca, jer vuk ima dobar sluh, dobar njuh i može da osjeti na velikoj daljini bilo kakav miris. 

U Lovačkom savezu Srbije navode da je u Srbiji brojnost populacije vuka u blagom porastu i procjena je da ima oko 1.000 jedinki. Ima ga u svim brdsko - planinskim područjima, a naročito je zastupljen na područjima Zapadne Srbije, ali i u drugim njezinim dijelovima. 

Odobrili uklanjanje vukova zbog zaštite ljudi i životinja

U mnogim dijelovima sveta je ova životinja istrebljena i pokušavaju ponovo da ga vrate, dok se u Srbiji lov na vukove vodi pod kontrolom i određuje se koliko jedinki može da se odstreli tokom godine. Lov se provodi zbog velikih šteta koje nanose. 


Tagovi

Miodrag Radojičić Nemanja Đikić Zlatibor Srbija šume Lovci Milan Knežević Sabor lovaca Hajka na vuka Vuk Lovačko udruženje Zlatibor


Autorica

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinarka više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki dio Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !