Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potkornjak
  • 01.06.2018. 12:30

Masovno se suše šume u USK - kriv je potkornjak

Posebno je zabrinjavajuće stanje na području općine Bosanski Petrovac, gdje je primjetno masovno sušenje četinarskih šuma.

Foto: Wikimedia Commons/Coconino National Forest
  • 450
  • 26
  • 0

Sušenje četinarskih šuma sve je češći problem ne samo u BiH i, nažalost, ne samo na području četinarskih šuma. Naime, u posljednjih nekoliko godina broj štetočine borov potkornjak sve više raste. Klimatske promjene omogućile su borovom potkornjaku da umjesto do sada uobičajene dvije generacije razvija čak njih sedam. A sedam generacija gladnih usta čini veliku štetu ne više samo na bolesnim i suhim stablima već i na zdravim. Alarmantno stanje se bilježi na području Splita u susjednoj Hrvatskoj. 

Podsjetimo, još u februaru smo pisali i o sušenju stabala oraha u gradiškoj opštini. 

Potkornjaci masovno uništavaju stabla oraha

Ove je sedmice na inicijativu federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića, u saradnji sa kantonalnim resornim ministarstvom, u Bihaću održan radni sastanak u cilju poduzimanja konkretnih mjera u svrhu sprječavanja sušenja četinarskih šuma na području Unsko-sanskog kantona.

Federalno ministarstvo je reagovalo nakon informacije ŠPD Unsko-sanske šume, kroz koju je ukazano na ovaj problem. Sastanak je i organizovan kako bi se sve relavantne institucije uključile u rješavanje ovog problemam, naveli su pomoćnica federalnog ministra za šumarstvo i lovstvo Danica Cigelj i savjetnik ministra Fuad Mujagić.

Najteže na području općine Bosanski Petrovac

Kako su naveli u ŠPD Unsko-sanske šume problem sušenja četinarskih šuma, usljed umnožavanja potkornjaka, na području kojim gospodari ŠPD, u posljednje vrijeme postaje sve izraženiji. Posebno je zabrinjavajuće stanje na području općine Bosanski Petrovac, gdje je primjetno masovno sušenje četinarskih šuma. Menadžment ŠPD izrazio je zabrinutost obimom sušenja četinarskih šuma, zbog čega su i zatražili pomoć s federalnog nivoa vlasti.

Kantonalni ministar Dragan Polimanac ukazao je na ozbiljnost činjenice da su šumski ekosistemi ugroženi, što zahtijeva zajedničko djelovanje svih nadležnih institucijama i brzu reakciju.


Tagovi

Potkornjak Borov potkornjak Sušenje šuma Četinarske šume Šemsudin Dedić Danica Cigelj Fuad Mujagić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.