Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šumski sortimenti
  • 06.12.2018. 14:30

Manjak radnika razlog za manju proizvodnju i prodaju šumskih sortimenata?

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik kaže da je veća procentualna razlika između pada proizvodnje i prodaje u tome što se više uradilo na mjestu sječe, nego što je izvučeno i dovučeno do stovarišta.

Foto: MaxPixel
  • 92
  • 10
  • 0

U Republici Srpskoj je za deset mjeseci ove godine proizvedeno 1,74 miliona metara kubnih raznih šumskih sortimenata, ili za 0,9 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Od ukupne mase, sortimenti četinarskog drveta čine 832.419 metara kubnih, a sortimenti lišćara 907.802 metara kubnih.

Najzastupljeniji u proizvodnji bili su trupci, kojih je proizvedeno 577.592 metara kubnih od četinarskog i 285.097 metara kubnih od lišćarskog drveta.

U Srpskoj je za deset mjeseci prodano oko 1,743 miliona metara kubnih raznih šumskih sortimenata ili manje za 3,2 odsto nego u istom periodu prošle godine. Najzastupljeniji u prodaji su bili trupci.

Na zalihama je krajem posmatranog perioda bila registrovana masa od 133.865 metara kubnih raznih sortimenata.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik kaže da je veća procentualna razlika između pada proizvodnje i prodaje u tome što se "više uradilo na mjestu sječe, nego što je izvučeno i dovučeno do stovarišta", navodi RTRS

"To su problemi koji su generisani u izvođenju radova, što znači da još nije riješen problem oko dovoljnog broja radnika da bi se mogla pratiti dinamika izvršenja i postavljanja u nivo simetričnosti proizvodnje i realizacije, odnosno izvršenja prodaje", naveo je Šinik.


Tagovi

Šumski sortimenti Trupci Lazo Šinik Radnici


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.