Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupovina drva
  • 27.10.2018. 09:30

Kupili drva legalno, platili ih u maju, još uvijek ih čekaju 

Građani koji su izvršili uplatu za ogrjev čekaju nekoliko mjeseci, a na to je upozorio i vijećnik u Općinskom vijeću Marijan Marjanović koji je od Općine zatražio hitnu reakciju jer, kako je kazao, zima i snijeg su na vratima, a neki skoro pola godine čekaju na drva.

Foto: Pixabay/Foto-Rabe
  • 217
  • 16
  • 0

Nelegalna sječa drva prestala je nakon velike i uspješne akcije općine, šumarije i policije. Tada je u velikoj mjeri smanjena, gotovo i iskorijenjena nelegalna sječa drva. No, nakon svega, danas su građani Novog Travnika ogorčeni nepripremljenošću svih aktera što je dovelo do velikog problema - ne mogu nabaviti drvo za ogrjev. 

Šumarija nije spremna za taj teret

Naime, plan je bio da građani kupuju ogrjev legalno, preko šumarije. Ali, ispostavilo se da šumarija nije bila niti je sada spremna podnijeti takav teret.

Građani koji su izvršili uplatu za ogrjev čekaju nekoliko mjeseci, a na to je  upozorio i vijećnik u Općinskom vijeću Marijan Marjanović koji je od Općine zatražio hitnu reakciju jer, kako je kazao, zima i snijeg su na vratima, a neki skoro pola godine čekaju na drva.

"Apeliram da se učini sve kako bi osobe koje su legalno izvršile uplatu, drva dobiju u što kraćem roku. Neki su platiti još u petom mjesecu, a drva nisu dobili. Pritisak na šumariju je ogroman, a ljudima treba osigurati ogrjev",  rekao je Marjanović.

Nema koristi od sirovih drva

Akcija protiv nelegalne sječe svakako je pozitivna i tako je i prihvaćena u javnosti, što je, svakako, trebalo napraviti odmah poslije rata, čime bi se u znatnoj mjeri sačuvao šumski fond.

Ipak, kao i o većini stvari u našoj zemlji, nije se vodilo računa o posljedicama, odnosno građanima nije osigurana alternativa. Oni koji će u oktobru, novembru i decembru i dobiti drva od njih neće imati previše koristi s obzirom na to da će biti sirova te kao takva neće imati preveliku kalorijsku moć.

Privatizirana toplana

Tako se o gradskom grijanju priča već 20 godina, a osim što je gradska toplana privatizirana za "kikiriki", ništa konkretno se nije napravilo.

Također, plin nikada nije došao do stambenih objekata, a jedina preostala opcija je izuzetno skupo grijanje na struju, a tko to sebi može priuštiti.


Tagovi

Kupovina drva Nelegalna sječa Platili drva


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas